Volvo 18 yıllık davayı kaybetti

Volvo ile İsveç'in Skåne Bölge İdaresi arasındaki 18 yıllık çevre davası bölge idaresi lehine sonuçlandı. Buna göre Volvo 'Immel Alabalıkarı' için yarım milyon kron ödeme yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Volvo'nun İmmel Gölü'ndeki alabalıkların yaşamını tehlikeye soktuğu gerekçesiyle İsveç'in Skåne Bölge İdaresi ile Volvo arasında 18 yıldır süren anlaşmazlık sonuçlandı.

Arazi ve Çevre Mahkemesi'nin verdiği hüküm uyarınca Volvo göldeki alabalık neslinin güçlendirilmesi amacıyla yaklaşık yarım milyon kron ödeyecek. Karar temyiz edilemiyor.

Sonuçtan memnun olduklarını belirten Skåne Bölge İdaresi Balıkçılık Müdürü Johan Wagnström, "Karar hem bölge açısından hem de prensip açıdan önemli." diye konuştu.

Volvo şirketi başlangıçta bölgedeki enerji santrali nedeniyle İmmel Gölü'ndeki su seviyesini ayarlayarak, daha sonra ise fabrika bölgesinin su taşkınlarına uğramaması için göl seviyesini düşürerek alabalıkların yaşam ortamlarına zarar vermekten sorumlu tutuldu.

Geçen 18 yıllık süre içinde Volvo'nun yılda 2 bin adet alabalığı suya salma zorunluğunda olmasına karşın bunu yerine getirmediğini belirten Balıkçılık Müdürü Johan Wagnström "Gölde kalan mevcut alabalıkların yumurtalarını toplayarak alabalık yetiştireceğiz. Bu zaman alacak ama gelecek güzel olacak." dedi.

Gölde yaşayan 'Immel Alabalıkarı' klasik alabalıkların aksine akıntıya karşı değil, akıntı yönünde yüzerek yumurta dökme yerlerine ulaşıyorlar. İmmel Alabalıkları nesli tehlike altındaki türler arasında kabul ediliyor.

Hayvan nüfusu 42 yılda yüzde 58 azaldıHayvan nüfusu 42 yılda yüzde 58 azaldı

Bu konularda ilginizi çekebilir