Yurdun büyük bir bölümüne kar geliyor

Meteoroloji, İstanbul için yarın karla karışık yağmur uyarısında bulundu, İç Anadolu, Orta Karadeniz, Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu için ise peş peşe kar yağışı uyarıları geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, salı gününden itibaren havaların soğuyacağını ve bir çok bölgede kar yağışı görüleceğini açıkladı.

İstanbul için bugün karla karışık yağmur ve kar, çarşamba günü ise sabah saatlerine kadar kuvvetli kuzeyli rüzgarlarla birlikte, aralıklı kar sağanakları uyarısı yapıldı. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden İstanbul için yapılan açıklama şu şekilde: 

"İstanbul’da dün (12.12.2016 Pazartesi) yağmur şeklinde başlayacak yağışın bugün (13.12.2016 Salı) öğle saatlerinden itibaren karla karışık yağmur ve kar şekline döneceği ve Çarşamba günü sabah saatlerine kadar kuvvetli kuzeyli rüzgarlarla birlikte aralıklı kar sağanakları şeklinde devam edeceği tahmin ediliyor. Kıyılarda ciddi bir örtü yapması beklenmiyor, ancak kentin kuzey ve yüksek kesimlerinde yer yer 5 cm’ye kadar örtü yapabileceği bekleniyor. Kar yağışından ötürü meydana gelebilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar, buzlanma, don olayı ve kuvvetli rüzgar) karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır."

Meteorolojiden Orta Karadeniz, Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu için de peş peşe uyarıları da geldi.

Ayrıca Ege Denizi ve Doğu Akdenizde de kuvvetli fırtına ve sağanak uyarısı yapıldı.

Bölgeler için yapılan uyarılar şöyle:

Güneydoğu Anadolu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı il ve ilçelerde gece saatlerinden sonra karla karışık yağmur ve yer yer yoğun kar yağışının etkili olacağı uyarısı yapıldı.

Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, gece saatlerinden itibaren etkisini artıracak yağış, karla karışık yağmur ve yer yer yoğun kar şeklinde görülecek.

Gece saatlerinden sonra Diyarbakır, Şırnak ve Siirt ile Batman'ın kuzey ilçeleri ve Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde kuvvetli karla karışık yağmur ve yer yer yoğun kar yağışı bekleniyor.

Vatandaşların kar nedeniyle oluşabilecek buzlanma, don ve trafikte aksamalara karşı dikkatli olmaları istendi.

Doğu Anadolu

Meteoroloji, gece saatlerinden itibaren Doğu Anadolu Bölgesi genelinde etkili olacak kar yağışına karşı uyarıda bulundu.

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bölgenin gece saatlerinden itibaren yeni bir soğuk ve yağışlı havanın etkisine gireceği belirtildi.

Kar şeklinde görülecek yağışların perşembe gününe kadar aralıklarla devam edeceği kaydedilen açıklamada, "Kar yağışının salı günü öğle saatlerinden çarşamba günü akşam saatlerine kadar yer yer kuvvetli ve yoğun olarak devam edeceği değerlendirilmiştir." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, meteorolojik uyarı doğrultusunda meydana gelebilecek ulaşımda aksamalar, buzlanma, don olayı, kar yağışı ve tipi şeklindeki olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

Orta Karadeniz

Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü Kastamonu ve Sinop çevrelerinin, gece saatlerinden sonra bölge genelinin yağışlı geçeceği, yağışların iç kesimlerde kar, kıyı kesimlerde yağmur ve karla karışık yağmur, zamanla yer yer kar şeklinde olacağını bildirdi.

Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezinden (BTUM), yapılan yazılı açıklamada, bölgede dün batı kesimlerinden başlamak üzere, Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisine gireceği belirtildi.

Kastamonu ve Sinop çevrelerinin, gece saatlerinden sonra bölge genelinin yağışlı geçeceği yağışların; iç kesimlerde kar, kıyı kesimlerde yağmur ve karla karışık yağmur, zamanla yer yer kar şeklinde olacağı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kar yağışının, özellikle bölgenin sahil kesimleri hariç, kuzey kesimlerinde etkili olacağı, kar yüksekliğinin ise 20 santimetre ve üzerinde kar örtüsü oluşturacağı ve hayatı olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklığının; bölge genelinde 10 derece civarında azalacağı ve mevsim normallerinin altında seyredeceği bekleniyor. Denizlerimizde salı ve çarşamba günleri fırtına beklenmektedir. Fırtınanın Batı Karadeniz'de yıldız ve poyrazdan, Doğu Karadeniz'de ise günbatısı ve karayelden 6 ila 8 kuvvetinde esmesi beklenmektedir."

İç Anadolu

İç Anadolu'nun doğusu, Doğu Akdeniz'in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu'nun güney ve batısında akşam saatlerinden itibaren yoğun kar beklendiği bildirildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, İç Anadolu'da Kayseri, Sivas ve Niğde, Doğu Akdeniz'de Toroslar, Amanos Dağları ve Kahramanmaraş'ın kuzeyi ile Doğu Anadolu'da Malatya, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis ve Hakkari'de akşam saatlerinden itibaren kar yağışı başlayacağı belirtildi.

Açıklamada, yağışın bugün akşam saatlerinden itibaren kuvvetini artırarak çarşamba günü akşam saatlerine kadar yoğun şekilde etkili olacağı, bazı yerlerde 10-20, bazı yerlerde ise 50 santimetre civarında kar örtüsünün oluşabileceği kaydedildi.

Vatandaşlar, buzlanma, don ve ulaşımda yaşanabilecek aksaklıklara karşı tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

Ege Denizi'nde kuvvetli fırtına

Öte yandan Ege Denizi'nde de kuvvetli fırtına beklendiği bildirildi.

Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, rüzgarın bugün öğle saatlerinden itibaren Kuzey Ege'de poyraz yönünden saatte 75-90 kilometre kuvvetinde eseceği ifade edildi.

Rüzgarın Güney Ege'de ise akşam saatlerinden itibaren karayelden fırtına şeklinde olacağı ve çarşamba günü etkisini kaybedeceği belirtildi.

Fırtınanın oluşturması muhtemel olumsuzluklara karşı denizcilerin ve balıkçıların dikkatli ve tedbirli olmaları uyarısı yapıldı.

Doğu Akdeniz için sağanak uyarısı

Adana, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş için bu akşam saatlerinden itibaren sağanak uyarısı yapıldı.

Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, akşam saatlerinden itibaren sağanak ve gök gürültülü sağanak Adana, Osmaniye ve Hatay çevreleri ile Kahramanmaraş'ın batı ilçelerinde etkili olacak.

Açıklamada, vatandaşların ve yetkililerin ani sel, su baskını, heyelan, yıldırım gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olması istendi.

Bu konularda ilginizi çekebilir