Aman petrol

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

Volkan ONAT / Finansinvest

 

Suudi Arabistan ve Irak’ın ardından Kuveyt'in de petrol fiyatlarında indirime gittiğini açıklaması ile Brent kontratlar üzerindeki baskı devam ediyor. Son OPEC toplantısı sonrasında arzı kısma konusunda bir anlaşmaya varılmaması ve üzerine üye ülkelerin pazar paylarını kaybetmeme adına fiyatlarda indirime gitmesi yakın vadede fiyatların bu zayıf seyrinin devam edebileceğine işaret ediyor. Burada dikkat çeken nokta Brent kontrat fiyatlarının ortalama fiyatlarındaki gerileme eğiliminin bütçelerini daha yüksek fiyatlara göre ayarlamış petrol ihracatçı ülkelere zarar veriyor olması. Türkiye özelinde baktığımızda ise son dönemde petrol fiyatlarında izlediğimiz geri çekilmenin enflasyon ve cari açık bakımından ekonomimize olumlu yansımaları olabilir. Ancak, yakın çevremizde bulunan ve önemli ihraç noktalarımız olan Rusya, Irak ve İran gibi ülkelerin alım gücünü azaltabileceği de unutulmamalı.

2015 yılında petrol fiyatlarının seyrinde OPEC üyelerinin alacağı kararlar elbette ön planda kalmaya devam edecektir. Her ne kadar şimdilik arz tarafında bir kesinti yapmayacaklarına yönelik beklentiler olsa da fiyatlardaki sert geri çekilmelerin ardından agresif kararlar görebiliriz.  Böyle bir durumda OPEC üyesi olmayan ülkelerin de buna benzer kararlar alması beklenebilir. Ancak unutulmaması gereken bir diğer durum ise Rusya ile batılı ülkeler arasında Ukrayna nedeniyle alınan karşılıklı yaptırım kararları. Bu yaptırım kararları sonrasında petrol ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan değer kayıpları özellikle batı ile son dönemde arası açılan Rusya ekonomisini yakın dönemde zorlayabilir.

Önümüzdeki döneme baktığımızda makro veri ve açıklamalara bağlı olarak küresel piyasalar üzerinde Fed beklentilerinin yarattığı volatilite de sürebilir. 2015 yılının özellikle ilk yarısında Fed odaklı beklentiler piyasaların yakın vadedeki seyrinde belirleyici olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017