Kıymetliler yatırımcılarını üzdü

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Nazlı MİS
Troy Kıymetli Maden Tic. AŞ.

Geçtiğimiz haftaya yukarı yönde istekli başlayan altın ilk gün 1341.15 dolar/onsu kaydetmesinin ardından, bastıran satışlarla fiyat bandını terk etmek zorunda kaldı. Yeni Fed Başkanı Jerome Powell'in ilk sunumuyla kan kaybeden altın ikinci darbeyi Perşembe günü yine başkanın şahin bir konuşmasıyla alınca 1302 dolar/onsa kadar kayıp yaşadı. Yatırımcısının tepki alımlarıyla 1300 dolar/onstan düşmeyen altın haftalık zararını yüzde 0.7 ile sınırladı. Diğer kıymetlilerin de kırmızıda kaldığı haftada gümüş yüzde 0.58 platin yüzde 3.24 ve paladyum yüzde 4.32 değer kaybetti.

Haftanın ilk işlemi 1329 dolar/onstan gerçekleşti. Yatırımcıların iştahlı alımlarıyla hızla en iyi işlem fiyatı olan 1341.15 dolar/ons'a kadar çıkan altın seansın geri kalanında ise bu seviyeye tekrar yaklaşamadı. Powell'in sunumu öncesi 10 dolar birden veren altın, Salı gününe gelindiğinde daha sert şekilde kan kaybetti. Powell’in ABD kongresinde yapacağı konuşma öncesinde, konuşma metni yayınlandı. Metinde genellikle güçlenen ekonomi vurgusu yapılırken, büyümenin güçlü seyrettiği, finansal piyasalardaki volatilitenin ekonomi üzerinde kalıcı bir etkisi olmayacağı söylendi. Bu bağlamda Fed’in kademeli faiz artışına devam edeceği belirtildi. Yeni başkanın şahin tutumu sonrası, altın 1313.45 dolar/onsa kadar geriledi ve sonraki gün bu satışı sindirmeye çalıştı. Perşembe günü Powell’in şahin tonda konuşma yapması beklentisi öncesi de altın satış yönünde hareket etti. Bu süreçte son 2 ayın en düşük seviyesi olan 1302,88 dolar/onsa kadar gerileyen sarı metal yıl başından bu yana en düşük seviyesini görmüş oldu. Powell önceki konuşmasını teyit edecek sözlerini teyit eden mesajlar vermeye devam etti. Büyümenin ivme kazandığına dikkat çekerken, işsizliğin son 17 yılın en düşük seviyesine gerilediğini kaydetti. Altın tepki alımlarıyla tekrar 1315-1320 dolar/ons bandına yerleşti. Cuma günü piyasalar Trump'ın yeni vergi hamlelerini takip ettiler. "Ticaret savaşları" başlatmaktan çekinmeyen Trump, çelikte yüzde 25 ve aluminyumda yüzde 10'a varan ithalat vergileri koyacaklarını ve böylelikle bu endüstrileri yeniden inşa edeceklerini belirtti. Piyasalarda korku uyandıran, başkanın bu yeni hamlesi sonrası Wall Street'te ve dolar endeksinde satış görüldü. Altını tercih eden yatırımcılarla maden 1325 dolar/onsa kadar uzanarak seans sonunda 1321.94 dolar/onstan dengelendi. Hareketli haftanın sonunda altın yüzde 0.7 kayıpla seansı tamamladı.

Powell’in sunumundaki şahin tavır, piyasaların dördüncü kez faiz artırma konusundaki beklentilerini yükseltmiş durumda. Bir taraftan altının omuzlarında yük oluşurken bir taraftan da Trump'ın piyasalar üzerinde yarattığı endişeli hava altının omuzlarındaki bu baskıyı dengeliyor. Bu durum altının bir süre daha 1320 - 1350 dolar/ons bandında kalmasını sağlayabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017