USD/TL’de 3.35 beklentileri zayıfladı mı?

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Eda KARADAĞ

Eylül ayının ikinci haftasında, en çok konuşulan enstrümanlara bakıldığında karşımıza TL varlıkların çıktığı görülmekte. USD/TL kuru, 2017 yılının en düşük seviyesi olan 3.3885 seviyesine geriledi. Piyasalarda, bir anda kurdaki düşüşün devamı gelebilir mi soruları gündeme gelirken, kur bu seviyeden aldığı destekle yeniden 3.40 seviyesinin üzerine yükselmiş durumda.

TL’nin, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında eylül ayına kadar olan sürecinde performansı oldukça pozitifti. Aynı zamanda, Türkiye’ye yönelik risklerinde azalıyor olması Türkiye’nin 5 yıllık CDS rakamının 300 puandan 160 puana gerilemesine neden oldu. TCMB, ocak ayından beri oyunun içerisinde ve sıkı duruş politikasıyla TL üzerindeki oynaklığı oldukça azalttı ve azaltmaya devam ediyor. Bu haftada, TCMB’nin bir toplantısı bulunuyor. Merkez ocak ayından bu yana %8’den repo ihalesi açmazken, nisan ayından bu yana da, GLP’de değişikliğe gitmedi. TCMB’den bu toplantıda da faiz hamlesi beklenmezken, ağustos ayında açıklanan çift haneli enflasyon rakamlarına yönelik yapacağı açıklamalar piyasaların gündeminde olacaktır. Özellikle, metinde enflasyona yönelik risklerin devam ettiğine dair ibarelerin yer alması MB’nin bir süre daha sıkı para politikasını koruyacağını söyleyebiliriz.

USD/TL kuru için kısa vadede 3.40 seviyesinin altına doğru hamlelerin sınırlı olacağını düşünmekteyim. Dolayısıyla, USD/TL kurunu bir süre 3.40-3.4550 aralığında takip edebiliriz. Kur için 3.35 seviyesini bir süre daha konuşamayabiliriz. Eylül ayının geri kalanı içinse kuru etkileyebilecek en önemli faktör dış piyasada Fed toplantısı olarak karşımıza çıkıyor. Ancak, Fed kaynaklı kur üzerinde yeni bir fiyatlama oluşmayabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017