Euro nereye koşuyor?

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Seda YALÇINKAYA - İNTEGRAL YATIRIM

Euro/Dolar 23 Nisan - 7 Mayıs Fransa seçimlerinin Macron öncülüğünde sonuçlanması sonrası başlattığı yükselişini Euro Bölgesinden gelen ılımlı veriler, Fed'in yumuşak tonuyla gerileyen dolar ile son olarak Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Draghi'nin sıkı para politikasına işaret eden söylemleriyle 1.18 seviyesinin üzerini test etti.

2017 yılı başından bu yana Avrupa’da özel sektör genişlemesi ılımlı büyümeye olumlu katkı sağladı. Ekonomi çarklarının işleyişi ılımlı iyileşmeye işaret ederken siyasi istikrarı da kazanan Euro Bölgesi için 2017 ışıldayan bir yıl olmaya aday oldu. Buna karşın enflasyon hedefinden uzak olan AMB’nin iç dinamikleri enflasyonun kendi kendine sürdürülebilir bir yerde kalması için halen daha güçlü değil. Buna rağmen piyasa Draghi’nin 27 Haziran’da Portekiz'in Sintra kentinde yaptığı deflasyonist unsurların geride kaldığına yönelik şahin açıklamaları fiyatlamaya devam ediyor. Draghi konuşması sonrası Euro Dolar karşısında yaklaşık %5.5 yukarıda seyrediyor. Aynı zamanda, Fed’in bilanço küçültme yol haritasını fiyatlamaktan uzak kalan piyasalar AMB’nin sıkı politika sinyallerini fiyatlamaya daha çok istekli hale geldi. Öyle ki, piyasalar Fed’in eylül ayı toplantısında faiz artırım olasılığına %16 ihtimal verirken, aralık ayı toplantısına yönelik beklenti %41’lerde bulunuyor. İhtimaller oldukça düşük. AMB ise piyasaları sıkı para politikasıyla yavaş yavaş motive etmeye başladı. Şimdi ise gözler Jackson Hole (24 Ağustos – 26 Ağustos) toplantısında Draghi’nin konuşmasında olacak.

Teknik olarak Dolar endeksinin gerilediği 93 seviyeleri oldukça güçlü ve yukarı yönlü tepkiye açık yerler. Piyasalar şu an ABD doları lehte fiyatlayacak önemli bir detay bulamadığından tepkiler sınırlı kalıyor. EUR/USD ise 1.15 seviyesinde gerçekleştirdiği kırılmadan sonra 1.05 – 1.15 aralığındaki yatay bant hareketini sonlandırdı. Bu bant kırılmasının teknik hedefi 1.24 seviyesine işaret ediyor. Ancak şunu unutmamak gerekir ki, 2016 yılı aralık ayında 1.03 seviyesine doğru başlayan hareket bant dışına taşmış, dört haftalık düşüş eğiliminden sonra tekrar 1.05’in üzerine toparlanmaya geçmişti. Şimdilik ana eğilim yukarı olmakla birlikte Jackson Hole toplantısından ne yönde sinyallerin geleceği önemli olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar