Bana göre Türkiye'nin gündemi

Rüştü BOZKURT
Rüştü BOZKURT BUZDAĞININ DİBİ rustu.bozkurt@dunya.com

 

Seçim sonrasında ülkemizin gündeminin ne olması gerektiğini enine boyuna düşünmeye çalışıyorum. Bana göre beş temel sorunu bu ülke gündeminde ilk sıralarda canlı ve diri tutmalıyız:
1. Bilgiyi "anlama", anladıklarımızı "fırsata dönüştürme".
2. Bütünsel yaklaşım:Eğilimler, erişim ve eğitim arasında denge kurma.
3. Kendiyle başetmesini öğrenme
4. Yereli iyi bilme,onu küresele taşıma ustalığını gösterme.
5. Esneklik,hız ve alternatif tepki üretme yeteneğini geliştirme.
Bilgiyi anlama ve anladıklarını fırsata dönüştürme: Verileri derleme, ehlileştirme, malumata dönüştürme, bilgi üretme, bilgiyi anlama ve anlamayı bir yarara dönüştürme çağımızın en önemli gücü. Eğer iş ve aş kapımız bilgi ise, bilgiye farklı biçimde yaklaşmamız gerektiğini de kavramalıyız.
Bilgi tek başına çok fazla etkili değil. Bilgiyi kullanarak "yarar" üretilmeli, insan yaşamını kolaylaştırmalıyız ki anlamlı olabilsin.
Etkili bilgi yönetimi, veriye erişme, veriyi malumata, malumatı bilgiye dönüştürmede etkin metot kullanmadır. Eriştiğimiz, dönüştürdüğümüz,ayıkladığımız bir yarar üretimine elverişli hale getirdiğimiz bilgiyi parçalayarak hayatın öz gerçeğine yaklaşamayız... Bilginin bileşenlerini, hangi bağlamında en etkili yararı üreteceğini de bilerek yola koyulmak gerekiyor.
Bütünsel yaklaşım, eğilimler,erişim ve eğitim arasında denge kurma: Klasik Sanayi Çağı, olguları kavramak için bilgileri bölme, kuşatılabilir parçalara ayırma anlayışına öncelik veriyordu.
Küreselleşme çağında disiplinler arası ilişki ve çoklu bakış önem kazandı;bütünsel bakış öne çıktı.
Küreselleşme çağında "emek-sermaye eksenli gelişme yerini yaratıcı yenilikçi eksene" bıraktı. Dünyanın her yerinde olup bitene kolaylıkla erişme, rekabeti ince ayrıntılara indirdi.
Hızlı değişim ve dönüşüm, canlıların,kurum ve kuruluşların değişmelere uyum sorununu önemli hale getirdi. Bugün temel sorun gençlerden iş insanlarına, kamu yöneticilerinden siyaset yapanlara herkesin hızlı ve doğru düşünebilecekleri entelektüel donanıma sahip olmalarıdır.
"Ölçek ekonomisinin erişebilirliği ile küçük ev orta ölçek yapının esneklik ve hızına" dayalı bir iş örgütlenmesi başarının gerek şartı haline geldiği unutulmamalıdır.
Kendi şeytanı ile baş edemeyen başka şeyle baş edemez: Gelişmekte olan insan ve onların oluşturduğu toplumlarda, başarılı işlerde kerameti kendinde bulma, başarısızlıklar için ise bir günah keçisi yaratma eğilimi güçlüdür. Bu sığ,kolaycı ve ucuzcu tutum kasaba değerlerini öne çıkarır... Kasaba değerleri ne kırsal kesim gibi düğünde,dernekte, çarşıda,pazarda, toyda,oyunda insanların birbirlerini gözle ve sözle denetlemesidir ne de düzeni kurumların, polisin, adliyenin, kamu yönetiminin vb. İlke, kural ve kanunlara dayalı denetimi... Kasaba değerleri, ne odur, ne de öteki... Muğlaktır, sabitleri yoktur; gözetim ve denetimi çok zayıftır.
Net bilgiden, bilgi peşinde sürüklenmeyen meraktan uzaktır kasaba değerleri...
Kasaba değerlerinin egemen olduğu ortamlarda ekonomide kayıt dışı uygulamalar çok yaygındır... Siyasette kayıt dışılık öylesine ilkesizlik ve güvensizlik yaratır ki, siyaset kurumu kendi kendini aşındırır.
Kendinle başetmesini öğrenen toplum, kasaba kültürünü aşarak kurum kültürüne dayalı yönetim düzlemine yükselir. Kendi şeytanı ile baş etmesini gündemine almamış bir toplum, gelişmiş toplumlar kervanına katılamaz.
Yerelliği küreselliğe taşıma: Kasaba değerleri ve kasaba kültürünün aşılması, dışa ve dünyaya açılmış, yerel kısırlığı kıran bir iç dinamik işleyişidir.. Dışa ve dünyaya açılma süreci hızlandıkça, içe kapalı olan, kapsayıcılığı özümsemeyen tutumlar kırılır; rekabete açıklık, şeffaflık ve hesap verebilme öne geçer.
Küreselleşme, ölçek erişebilirliğini hızlandırır... Etkin örgütlenme ile entelektüel ve sistem kapasitesinin ölçeğini büyütür. Daha da önemlisi, öncelikler arasında bir seçim yaparak, odaklanma yolu ile toplumun girişimci enerjisini etkin kullanılmasını sağlar.
Esneklik,hız ve alternatif tepki biçimleri: Her alanda ilerleme önce değerleri koruma noktasından başlar,karşılıklı etkileşerek farklılıklara ulaşır, alan ya da odak değiştirerek yenilikler üretir ve sürdürülebilir olmayan alanlardan çekilir.
Hangi dönemde olursa olsun,başarılı olmanın şartlarından biri esneklik,hız ve uyum yaratacak alternatif tepki biçimlerinin ortaya koymadır...
Başlıklar halinde özetlenen gündem maddelerinin her biri geniş anlatımlarla zenginleştirebilir...
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar