e-Ticaret çok mu kolay?

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Geçen hafta içerisinde yaptığımız bir eğitimde bu soruyu sorduğumuz zaman, çok zor diyen katılımcı sayısı oldukça azdı. Çoğunluk e-ticaret işinin pek de zor olmadığını düşünüyordu sanırım. 

“e-ticaret, internet üzerinde bir alışveriş sitesi açıp, logomuzu ve ürünlerimizi yerleştirdikten sonra müşteri beklemek midir” diye sormuştum. Lehte ve aleyhte epeyce yorum aldıktan sonra, zaten hazırda bekleyen cevabı söyleyiverdim; “Öyleyse sizler çok amma çok beklersiniz.” 
Ortalıktaki iş olanaklarının azlığının yanı sıra, nitelikli insanlarımızın bir kısmının da önerilen işleri kabul etmemesi, e-Ticaretin de bir seçenek olarak değerlendirilmesini ortaya çıkarıyor. Bundan şikayetçi miyiz? Kesinlikle hayır, girişimciliğin her türlüsünü destekleriz amma bunun çok kolay bir iş olarak görülmesine karşı olduğumuzu da vurgulamak isteriz. 

e-Ticaret ile ilgili verileri incelediğimiz zaman, bunun kesinlikle geleceği olan bir iş olduğunu kabul etmek gerekiyor. TÜSİAD tarafından yayınlanmış olan e-Ticaret raporu, bu konuda çalışmak isteyenlere yol gösterici ve çalışmalarına ışık tutacak bir rapor. 

TÜİK tarafından yayınlanan rakamlara baktığımızda, 2014 Nisan ayı itibariyle toplam hanelerin %60 varan bir kısmının internet erişimi sağladığını görüyoruz. Bu hanelerin %57’si de geniş bant erişime sahip. Gelin de bu durumda internet üzerinden ticaret yapmayı düşünmeyin. Hele bir de 2011 yılında 450 milyara yakın olan küresel e-Ticaret hacminin, 2018 yılında 1.4 trilyon ABD Doları’na yaslanacağı tahminini duyup daha da heveslenmeyin. 

Aklımızda tutulması gereken bir numaralı unsur şu; İnsanlar internet başında sizin sitenizin açılmasını beklemiyor. 
Değeri 7 bin 500 eroyu ve brüt ağırlığı 150 kiloyu geçmeyen ihraç malının, yetki hızlı kargo taşımacılığı şirketlerinin aracılığı ile gönderilmesinde ayrıca gümrük müşavirliği hizmeti aranmıyor. Başka bir ifade ile devletimiz, e-Ticaret siteleri üzerinden yapılacak ticareti kolaylaştırmak için tedbirler alıyorsa da ihracat da yapmayı düşünerek e-Ticaret sitesi kurmayı düşünüyorsanız, çok ciddi çalışmalar yapmanız gerek. 

Bunlar iyi de internette onca site varken niye bizden alsınlar diye düşünmek gerekmez mi? İnternetteki potansiyel müşterilere nasıl bir değer önereceğiz ki bize yönlensinler? 
e-Ticaret yapmak isteyen herkes gibi, özellikle ihracat yönelmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken konu, özel ve güzel bir fikir bulmak olmalı. 

İçi kalabalık, yavaş çalışan, panayır yeri gibi birbiriyle ilgisiz ürünlerle dolu bir sitenin başarılı olması için çok zaman ve masraf gerekecektir. Çok mal sunayım derken sermayeyi stoka yüklemek var. “ Ben önce siparişi alır sonra tedarik eder gönderirim “ derseniz, geç kalmak var. “ Sitem çok güzel olsun “ derken, teknolojiye gereksiz yatırım yapmak var. 

Öte yandan, sahibinden, gittigidiyor, amazon, ebay gibi sitelerde hesap açıp, işlemleri daha ucuza mal etmek var. 

Uzun lafın kısası, e-ticarete gireceksek, düşünülmesi gereken çok şey var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019