FED’in eylülde faiz artırma olasılığı yüksek

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat BERK
YAPI KREDİ YATIRIM

Daha önceki yazılarımızda da piyasalarda tahminlerin aksine Amerika Merkez Bankası’nın (FED) bu Eylül ayında faiz artırımına gitme ihtimalini yüksek gördüğümüzü belirtmiştik.

Ayrıca, FED faizlerin her an artabileceğine yönelik bazı açıklamalar ve sinyaller ile kendi kredibilitesini güçlendirmek ve piyasalarda balon riskini azaltmak isteyebileceğini düşündüğümüzü de ifade etmiştik. Nitekim, Dudley, Yellen ve Fischer’in açıklamaları bu yönde sinyaller verdi. 9 Ağustos’ta FED Funds vadeli fiyatlamalarına göre, FED’in Eylül ve Aralık için faiz artışına gitme ihtimali sırasıyla yüzde26 ve yüzde47 seviyelerindeyken bu oranlar 2 Eylül itibarıyla sırasıyla yüzde 32 ve yüzde 59 seviyelerine yükseldi.

Kısa vadeye ve en son veriye gereğinden fazla odaklanmanın, kısmen yüzeysel bakışın ötesine geçememenin piyasalarda ve yorumlarda gördüğümüz volatilitenin sebepleri olduğunu , düşünüyoruz.

Son verilere baktığımızda, piyasalar ve görebildiğimiz kadarıyla yorumcuların çoğu, ABD tarım dışı istihdam verilerinin 151 bin ile piyasaların 180 bin beklentisinin yaklaşık 30 bin altında gelmesine odaklandı. ABD tarım dışı istihdam verilerinin önceki aya yapılan 20 bin yukarı revizyon ve yıllık ücretlere de yapılan yukarı revizyon ile yüzde 2,7 seviyesine gelmiş olmasına yeterince odaklanmamış olabilirler.

Tarımdışı istihdamı 3,12 ve 60 aylık ortalamalarına baktığımızda aşağı yukarı 230 bin, 205 bin ve 210 bin gibi sayılara ulaşıyoruz. Bu rakam istihdamda, ABD gibi bir ekonomi için saygı duyulacak, yüzde 1,5 ve yüzde 2 arası bir yıllık büyümeye tekabül eder. . Sorun daha ziyade istihdam ve GSYH ile aradaki bağın zayıflaması, bunun da verimlilik artışı ile ilgili.

Altta yatan sebebin ise birçok ülkede gördüğümüz gibi istihdam yaratan sermaye yatırımlarından ziyade, hisse geri alımı gibi finansal mühendislik ve/veya spekülatif yatırımların olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca son açıklanan ücret verisi yıllık artışı yüzde 2,4’ü işaret etse de eğilim anlamında baktığımızda bu seviyelerin yıllık artışta aşağı yukarı 2009 yılından beri en güçlü artış seviyeleri olduğunu söyleyebiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017