En iyi kazandı…

Tuğrul AKŞAR
Tuğrul AKŞAR EKO-SPOR taksar@gmail.com

 

aksarrr.jpg

Pazar günü doksan bin kişilik Wembley Stadında oynanan nefes kesen maçta, 2012-13 Şampiyonlar Ligi Kupası'nı Borussia Dortmund'u 2-1 yenen Bayern Münih kazandı. Hem oyun boyunca, hem de mali, iktisadi ve yönetsel yönden daha iyi olan takım, yani Bayern kupayı müzesine götürdü.

Maç istatistiklerine de bakıldığında da görülüyor ki, B.Münih açık ara bir üstünlüğe sahipti. Başlangıçta istediği oyunu oynayamasa da, maçın ilerleyen dakikalarında ağırlığını maça koyan B.Münih, yüzde 63'e ulaşan topa hakimiyet ve yüksek pas yüzdesiyle oynadı, Dortmund kaleye 12, B.Münih 15 şut atarken, Dortmund'un sekiz, Bayern'in ise on iki şutu kaleyi buldu.

Görsel şölen mükemmeldi

Maç öncesi yapılan etkinlikler ise Şampiyonlar Ligi'ne yakışır türdendi. İngiliz Futbol Federasyonu'nun kuruluşunun 150. Yılı nedeniyle daha farklı bir anlama büründürülen, özelikle her iki takımın tarihi figürlerini oldukça güzel bir kareografi ve tarihsel motiflerle birleştiren ev sahibi İngilizler gerçekten de bir finalin nasıl düzenleneceğini bize gösterdiler. İstanbul'da 2004-05 yılında oynanan Liverpool- Milan finalini göz önüne getirdiğimizde İngilizlerin bu işi ne kadar iyi pazarlayabildiklerine bir kez daha tanık olduk.

Jupp Heynckes bu kez finali kaybetmedi

Geçen sene Chelsea'ye finali kaybeden Jupp Heynckes bu kez işi şansa bırakmadı ve kariyerini en zirvedeyken bıraktı. Bayern Münih Teknik Direktörlüğü görevini sezon sonunda İspanyol meslektaşı Pep Guardiola'ya bırakacak olan Jupp Heynckes, kariyerinin 3'üncü Şampiyonlar Ligi finaline çıktı. Amtserdam'da 1998 yılında oynanan finalde Juventus'u 1-0 yenerek Real Madrid'le kupayı kazanan deneyimli teknik adam, geçen yıl ise Bayern Münih'in başında Chelsea'ye penaltı atışlarıyla boyun eğmişti.

Bayern Münih gelirde Dortmund'u solladı

Aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere B.Münih yıllar itibariyle toplam parasal gelirde ezeli rakibi Borussia Dortmund'u sollamış durumda. Bayern Münih 2012 itibariyle toplam 373,4 milyon Euroluk bir gelire ulaşırken, Dortmund'un gelirleri ancak 215,2 Milyon Euro'ya ulaşabildi. Bununla beraber son üç yılda B.Dortmund 2010-12 yılları arasında toplam gelirlerini yüzde 95.4 oranında artırma başarısı gösterirken, B.Münih'in gelirlerindeki artış sadece yaklaşık yüzde 17 civarında oldu.

Ticari Gelirlerde Bayern Münih Avrupa'nın En İyisi

Bayern Münih sadece Alman Bundesliga'nın değil, aynı zamanda Avrupa'nın da en fazla ticari gelir elde eden kulüplerinden birisi. 2012 itibariyle Bayern Münih'in ticari gelirleri B.Dortmund'un tam %150 katına ulaşmış durumda. Sponsorluk gelirleri ise Bayern Münih'in 82,6 milyon Euro ile Dortmund'un gelirlerinden yüzde 43 daha fazla…Geçen sene forma satışlarından Bayern Münih'in geliri 23 Milyon Euro'ya ulaşırken, B.Dortmund ancak 10 Milyon Euro'luk bir satış gerçekleştirebildi.

Transfer bilançosu B.Dortmund'un daha iyi

2012-13 sezonunu Bundesliga'da rekor bir puan ve gol ortalamasıyla bitiren Bayern Münih'in son iki yıldır transfer bilançosunda bir miktar kötüleşme görünüyor. Gelirler arttıkça, Bayern transfer harcamalarını da artırmaya başladı. Nitekim, bu sene final oynadıkları rakipleri B.Dortmund'un en değerli oyuncularından Götze'yi 31,5 Milyon Euro bedelle transfer eden Bayern'in 2012-13 transfer bilançosu 69,8 milyon Euro açık verdi. Aynı yıl itibariyle Borussia Dortmund'un bilançosu ise 6,7 Milyon Euro fazla verdi. B.Dordmund'un son yıllarda uygulamış olduğu sıkı mali disiplin kulübü transfer harcamalarında daha temkinli olmaya itiyor.

Taraftar Sayısında Bayern açık ara önde

Aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere tüm Avrupa'da Bayern Münih'in taraftar sayısı 17.8 Milyon'a, üye sayısı ise 200 bine ulaşmış durumda. Dortmund'un toplam taraftar sayısı 5,5 milyon, üye sayısı ise 81.500.

Seyircide Dortmund, gelirde Bayern arayı açmış durumda

Her iki takım da Avrupa'nın en fazla seyirciye oynayan kulüplerin başında geliyor. Dortmund ise Avrupa'nın en fazla ortalama seyirci sayısına sahip. Bu durum Şampiyonlar Ligi maçlarında hafiften Bayern'in lehine dönerken, dikkat çeken bir konu var: Koltuk başına maç günü gelirlerinde yaratılan katma değerde Bayern Münih 1.203 Euro ile Dortmund'a ciddi fark atmış durumda. B.Dortmund'un koltuk başına yarattığı gelir ise 388 Euro. Yani, Bayern Münih ezeli rakibi Dortmund'a koltuk başı gelirde tam 2,1 kat fark atmış durumda. Bunda temel neden, bir strateji olarak, Dortmund'un içinde bulundu finansal darboğazdan kurtulabilmek için bilet fiyatlarını daha düşük tutması ve Bayern'in stadını parasal gelir yaratmada daha etkin kullanması…

Sonuçta,

Almanya'nın iki önemli takımı gösterdikleri sıra dışı sportif ve mali performansla adeta parmak ısırtıyor. Daha düne kadar, İngilizlerin ve İspanyolların egemenliğindeki Şampiyonlar Ligi'ne Alman damgasının vurulması bilinçli ve disiplinli bir stratejinin sonucu. Bunu bizim futbolumuz açısından da iyi analiz etmemiz gerekiyor. Geçen sene Bayern'in Şampiyonlar Ligi'nde final oynayıp Chelsea'ye kaybetmesi bir tesadüftü ama bugünkü ulaşılan sportif ve mali performans kesinlikle bir tesadüf değil ve bizim bir kez daha Alman ligini kendimize rol model almamız gerektiğini bize hatırlatıyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar