Sektörde başarı cezasız kalmıyor

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Sigorta sektörünün üst düzey yönetici sirkülasyonu çok ilginç. Sektör ile ilgilendiğim ilk yıllarda, bir şirketin genel kurulunda genel müdürlüğe atanan yöneticinin iki gün sonra görevden alındığına tanık olmuştum ve içimden “Bu nasıl bir sektör?” demiştim. Sonrasında baktım ki değişim hızlı. Bir şirketin üst düzey yöneticisi şirketi için bir şeyler yapıyor, belki başarılı da, bir bakıyorsunuz bir ay sonra ortada yok…

Ben yıllarca ekonomi gazeteciliği yaptım, hiçbir sektörde bu kadar sık yönetici değiştirildiğine tanık olmadım. Sigorta sektöründe inanılmaz bir sirkülasyon var. Şirketin içerisinde olan bitenden çok bilgimiz olmayabilir. Fakat bir de dışarıdan nasıl göründüğüne bakmak lazım. Bu kadar sene üst üste zarar eden şirket yöneticisi artık bu görevde kalmaz, bu sene ayrılır diye bekliyorsunuz, o yerinde kalıyor. Diğer tarafta şirketini kâra geçiren yönetici bir süre sonra görevden alınıyor. Başarı asla cezasız kalmıyor.

“Yönetici beş yılda ne yapacaksa yapmış olmalı”

İnsan Kaynakları tarafında işi bilimsel olarak inceleyen bir dostum yıllar önce bana, “Bir yöneticinin şirkette ömrü 5 yıl olmalı, 5 yıl içerisinde şirketi için ne yapacaksa yapmış olmalı. Yaptıklarında başarılı ise bir başka grup şirketine ya da aynı şirkette bir farklı pozisyona taşınmalı. Çünkü bir süre sonra iş körlüğü oluşuyor. Hele hele bu süre 10’lu, 20’li senelere taşınıyorsa daha tehlikeli. Çünkü bu sefer de yerini fazlaca benimseyip, sahiplenip ayrılmak zor gelir” demişti. Bunların hepsinin örneği sigorta sektöründe de yaşandı.

Son günlerde iki yılda bir genel müdür değişimini adet haline getirmiş sigorta şirketinin genel müdürü için de söylentiler tekrar başladı. Genel müdür şirketini kâra geçirdi, iyi de gidiyor ama söylentiler başladığına göre sona yaklaşılmış gibi geldi bana. Bakalım göreceğiz.

Şimdi de moda, sigorta sektörünün yardımcı kuruluşlarındaki sirkülasyonlar. Bu kuruluşların yöneticileri ne yazık ki herkese hesap verir durumdalar. Kendi yönetim kuruluna, Hazine’ye, TSB’ye. Hesap soran çok… Önce SEGEM’in müdürü değişti. Sonra Sigorta Bilgi Merkezi’nin müdürü değişti ve şimdi de Sigorta Tahkim Komisyonu’nun Müdürü Metin Karacan görevinden ayrıldı. Sırada bir iki müdür kaldı, onu da söyleyip süreci hızlandırmak istemem, çünkü orada da diğerleri gibi çok değerli ve bu işi başından beri kurup yöneten başarılı yöneticiler var.

Yönetici kolay yetişmiyor

Sigortacılık spesifik bir meslek. Kolay yönetici yetişmiyor. Çok alt detayları var. Bunlara hakim olmak için uzun bir sürenin geçmesi gerekiyor. Sigorta şirketlerinde geçmişte bir yönetici yetişir, işi tam öğrenir, sonra banka bağlantılı bir şirket ise yerine bankadan bir yönetici atanırdı.  Atanan yöneticinin sigortacılığı öğrenmesi beklenirdi. Şimdi bu durum yavaş yavaş değişmeye, genel müdürlüklere aynı şirkette görev yapan veya sektördeki başarılı yöneticiler atanmaya başladı. Bu arada BES şirketlerini ayrı tutuyorum, buradaki banka kökenli yöneticilerin atamalarının durumu farklı.

Sigorta sektöründeki gelişim hızlı, kaybedilecek vakit yok. Özellikle sektör yan kuruluşlarındaki yöneticilerin sürekliliğini önemsiyorum. Burada yapılan işler, sektörün geleceğini etkileyecek şeyler. İlla ki değişecekse, eş dost veya siyasi bağlantılarla değil, biraz iş bilirliğin dikkate alınması daha doğru olur diye düşünüyorum.  Çünkü sektör dereyi geçmeyi deniyor ise bu değişimlerin doğru olmadığını söylüyor atasözlerimiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar