Sektörü STK'lar kurtaracak!

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Sigorta sektörü kendi içinde henüz bir fikir birliği sağlayabilmiş değil. Sigorta şirketleri, acenteler, eksperler, brokerler ve Hazine… Hepsinin birbirleri ile ilişkilerini genel olarak gergin sayabiliriz. Kendi içlerinde de sürekli bir gerginlik söz konusu. Tek tek incelemek gerekirse… Sektör endüstrisinin her oyuncusuna oldukça mesafeli olduğundan Hazine'yi bir tarafa bırakıyorum. Sayın Ahmet Genç, Sigortacılık Genel Müdürü görevini yürütürken her kesim ile iletişim içerisindeydi. Sonrasında Gökhan Karasu Genel Müdürlüğe vekalet etmeye başlayınca her kesime bir mesafe koyduğunu gördük. Biz gazeteciler bile kendisi ile tanışma fırsatı bulamadık. Neyse konumuz bu değil elbette. 

Benim yıllardır savunduğum konu, 'sektörün en büyük probleminin iletişim eksikliği' olduğudur. Diğer bir problem ise STK'ların sektöre ve meslektaşlarına bir yararı olup olmadığı konusudur. Acentelerde STK enfl asyonu olduğu kanısındayım. Kendine 'başkan' denilmesinden keyif alan birçok acente dostum, kendine dernek kurdu. 8-10 kişi ile genel kurul yapar oldular. Üye sayıları ise 30 kişi. Bütün bu derneklerin hesapları da ayrı. Halbuki her ilde birer dernek olsa bütün acenteler oradan temsil edilse, Yani güçler birleşse daha iyi olmaz mı? Derneklerin etkinliği tartışıldığı için mi bilinmez, acentelerin de STK'lara bir desteği de yok. Bir dernek toplantı yapıyor, salonda 50 kişi var, bilemedin 200 kişi. 16 bin kişinin olduğu bir meslek grubunda bu sayıda katılımlar oldukça az değil mi? Böyle olunca işini sadece bana 'başkan' denilsin diye yapmayan, büyük özveri ile çalışan başkanların hizmet aşkı ne yazık ki azalıyor! 

Geriye kim kalıyor derseniz, "Başkanlık işinden kendine fayda sağlayan, iş hacmini genişletmek için bu mevkileri kullananlar". Özellikle acentelerin STK'lara sahip çıkmaları gerekiyor. Genç, mesleğine saygılı, mesleği için karşılıksız hizmet etmek isteyen acentelere ihtiyaç var. Şimdi bakıyorum Genel Kurul'lar yaklaşıyor. Bu işi kendine menfaat sağlamak için yapanlar koltuklarına yapışacaklar, hizmet için sürdürenler de karşılık bulamadıkları için bırakmaya çalışacaklar. Ne yapsınlar takdir eden de yok… 

Birliktelik çözüme ulaştırır 

Sigorta şirketlerinin başkanlık seçimlerinde tam katılım var, hiç problem yok. Brokerler güle oynaya başkanlarını tekrar seçtiler. Eksperler kendi içlerindeki sorunları büyük ölçüde çözdüler. 

Geriye acentelerin kendi içlerindeki sorunlarını bir an evvel çözüp işlerine bakmaları kalıyor. Birlik beraberlik içinde olduklarında isteklerine çözüm bulmanın daha kolay olacağını görecekler. Sonrasında da sektör endüstrisi beyaz sayfa açarak geleceğe yelken açmalı derim. Bir an evvel sektör endüstrisinin genelinde bir fikir birliğine varılması gerekiyor. Hemen…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar