ABD'de büyüme yavaşlıyor

Williams, işsizliğin bu yıl sonunda yüzde 9.5, gelecek yıl sonunda yüzde 8.5 olacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Fed'in Bej Kitap raporuna göre ABD'de bazı bögelerde büyüme yavaşlıyor.

Fed tarafından açıklanan Beige Book (Bej Kitap) verileri ekonomik aktivitenin haziran ayında ve temmuz'un ilk yarısında yalnızca küçük bir miktar artış gösterdiğini ortaya koydu. Öte yandan, San Franciscco FED başkan yardımcısı John Williams, ABD'de istihdamın yeniden kabul edilebilir seviyelere inmesinin yıllar alabileceğini söyledi.

Ülkedeki 12 bölgenin ekonomik verilerini derleyen Bej Kitap'a göre bölgelerin önemli bir bölümünde ekonomik koşullar gelişme göstermeye devam ederken bu gelişmeler küçük düzeylerde kaldı.

Veriler canlanmanın güç kaybetmeye başlamış olabileceğinin yeni bir işareti olarak okunuyor.

Fed açıklamasına göre Cleveland ve Kansas City'de ekonomik aktivite önceki rapora oranla yatay kalırken Chicago ve Atlanta'da ise ekonomik aktivite yavaşladı.

Bej Kitap, 19 Temmuz ya da daha öncesinde alınan verileri içeriyor. Raporda, "İmalat aktivitesi birçok bölgede gelişme göstermeye devam etti. Bununla birlikte bazı bölgeler aktivitenin yavaşladığını rapor etti" denildi.

Değerlendirmede öte yandan Nisan ayında vergi indirimlerinin süresinin dolmasının ardından konut sektöründe zayıflık görüldüğü vurgulandı. Boston, Philadelphia, Atlanta ve Kansas City'de konut aktivitesinin gelecek dönemde de yavaş kalabileceği kaydedildi.

”İşsizliğin normale dönmesi yıllar alacak”

San Franciscco FED başkan yardımcısı John Williams, ABD'de istihdamın yeniden kabul edilebilir seviyelere inmesinin yıllar alabileceğini söyledi. Williams, "Kademeli bir canlanma döneminde bulunduğumuz ortamda son dönemlerdeki ekonomik veriler yol üzerinde karşılaşılan geçici bir tümsek gibi görülüyor. Faiz oranları rekor düşük düzeylerde olmaya devam ederken, para politikası ekonomiyi yüksek seviyede desteklemeyi sürdürüyor" dedi.

Williams, işşsizliğin bu yıl sonunda yüzde 9.5, gelecek yıl sonunda yüzde 8.5 olacağını tahmin etti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir