Almanya'ya göre erken

Almanya, Euro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan'a yardım etmesi için zamanın henüz gelmediği görüşünde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya, Euro Bölgesi ülkelerinin, finansal olarak zor durumdaki Yunanistan'a yardım etmesi için zamanın henüz gelmediğini bildirdi.

Hükümet sözcüsü Christoph Steegmans yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın böyle bir yardıma ihtiyacı olup olmadığı konusunun halen açıklığa kavuşmadığını söyledi. Steegmans, "Duvara bir yangın söndürücü koymak, ona ihtiyaç duyulacağı olasılığı konusunda herhangi birşey ifade etmiyor" dedi.

Maliye Bakanlığı sözcüsü Michael Offer da Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanlarının dün Yunanistan ile ilgili aldığı kararın, piyasaları sakinleştirmeyi amaçladığını ifade etti.

Offer, Yunanistan'ın yardım mekanizmasını kullanmaya karar vermesi halinde Almanya'nın 8,4 milyar Euroya kadar destekte bulunabileceğini belirtti.

Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, Yunanistan'a yüzde 5 faiz oranıyla 30 milyar Euro kredi taahhüdünde bulunmuştu.

AB Komisyonunun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, iki saatten fazla süren telekonferansın ardından Euro Grubu başkanlığını yürüten Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker ile düzenlediği basın toplantısında, Uluslararası Para Fonunun (IMF) "prensipte üçte bir oranındaki katkısıyla" 45 milyar Euroya çıkabilecek Yunanistan'ı kurtarma paketinin, bu ülkenin başvurusu halinde 16 Euro ülkesinin onayıyla aktif hale geleceğini açıklamıştı.

İspanya'dan Yunanistan'a destek

Ayrıca İspanyol hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekreteri Diego Lopez Garrido, talep gelmesi halinde Yunanistan'a 3 milyar 650 milyon Euroluk kredi vereceklerini açıkladı.

Garrido, ekonomik krizden çıkmak için çözüm yolları arayan Yunanistan'a yardım için Euro ülkelerinin vardığı anlaşma gereği İspanya'nın yapacağı yardımın 3 milyar 650 milyon Euro olacağını söyledi. Garrido, bu rakamın, İspanya'nın Avrupa Merkez Bankası'ndaki hesabının yüzde 12,25'ine karşılık geldiğini ifade etti.

Euro ülkelerinin Ekonomi ve Maliye Bakanlarının geçtiğimiz pazar günü yaptıkları toplantıda, Yunanistan'dan talep gelmesi halinde yüzde 5 faiz karşılığında bu ülkeye toplamda 30 milyar Euro'ya kadar kredi verilmesi konusunda anlaşmışlardı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir