Sanayi üretimi kasımda azaldı

Sanayi üretimi Kasım 2022'de aylık bazda yüzde 1,1, yıllık bazda yüzde 1,3 azaldı. Yıllık bazda sanayi üretimi 29 ay sonra ilk kez azaldı. Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde yıllık bazda yüzde 1,2 düşüş gerçekleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım 2022 dönemine ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Sanayi üretimi kasımda yıllık bazda yüzde 1,3 azaldı. Ekimde üretim yıllık bazda yüzde 3,2 artmıştı. Böylece sanayi üretimi 29 ay sonra ilk kez yıllık bazda düşmüş oldu.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, endeksin, kasımda bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 8,6, elektrik gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe yüzde 7,9, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 0,4 azaldığı görüldü.

Sanayi üretiminde aylık veriler

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi kasımda ekim ayına kıyasla yüzde 1,1 düşüş gösterdi.

Söz konusu ayda bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1,3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,3 azaldı.

AA Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin, kasımda, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 azalmasını bekliyordu. Arındırılmamış sanayi üretim endeksinin de yıllık bazda yüzde 1,6 azalacağı öngörülmüştü.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir