Dolar 5.30'un üzerinde yukarı yönlü

Bu akşam yayımlanacak FOMC tutanakları öncesi dolar/TL 5.30'un üzerinde işlem görüyor. Tutanaklar bu yıl faiz artırımı yapılıp yapılmayacağı konusunda yatırımcılara fikir verecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalar bu akşam açıklanacak olan Fed tutanaklarını beklerken dolar/TL 5.30 seviyesinin üzerinde yer alıyor.

Fed, Washington'daki ofislerinin kötü hava koşulları nedeniyle bugün kapalı olacağını ancak 29-30 Ocak tarihlerinde yapılan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarının planlandığı gibi açıklanacağını duyurdu.

Türkiye saati ile 22.00'da yayımlanacak tutanaklar bu yıl faiz artırımı yapılıp yapılmayacağı konusunda yatırımcılara fikir verecek. Tutanakların Fed'in devasa bilançosunu ne kadar süre daha bu şekilde taşıyabileceği konusunda da ipuçları vermesi bekleniyor.

Dün 5.28-5.32 aralığında hareket eden kur, güne 2.28 civarında başladıktan sonra saat 11:56'da 5.3105 seviyesinden işlem gördü. Aynı saatte euro/TL 6.0278'de yer aldı. Dün yüzde 0.4 gerileyen dolar endeksi ise bugün yatay seyrederek 96.508'de bulunuyor.

Bu arada Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 0,58 primle 102.330 puanda.

Ahlatçı Yatırım'ın notunda dün TL'de yaşanan dalgalanma ile birlikte dolar/TL'nin 5.32'nin üzerini test ettiği ancak TL'de toparlanma isteği ve küresel piyasalarda dolarda yaşanan değer kayıpları sonrasında kurun gerilediği belirtilerek, "Bugün piyasalar Fed toplantı tutanaklarını izleyecek. Dolar/TL'nin 50 günlük hareketli ortalaması olan 5.3136 fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olabilir... Bu seviye altında 5.2660, 5.2500 destek seviyeleri izlenebilir" denildi.

Hazine Şubat programını tamamladı

Öte yandan Hazine, dün gerçekleştirdiği iki ihalenin ardından Şubat ayı borçlanma programını öngörülerine yakın tamamlarken, analistler yurt dışı kira sertifikaları ile de birlikte Hazine'nin finansman konusunda elini oldukça rahatlattığını belirtti.

Bu ayki dört ihalede Hazine 8.6 milyar TL'si piyasadan, 6.3 milyar TL'si kamudan, 1.48 milyar TL'si kira sertifikası yoluyla olmak üzere 16.4 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi.

Hazine Şubat ayında toplam 22.8 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 10.5 milyar TL'si piyasadan, 4.5 milyar TL'si kamudan, 2 milyar TL'si ise kira sertifikası ihracı yoluyla toplam 17 milyar TL'lik iç borçlanma programlıyordu.

Hazine'nin borçlanma programına göre Şubat'ta piyasaya 17.9 milyar TL, kamuya 4.9 milyar TL iç borç ödemesi bulunuyordu.

Yatırımcıların izlediği gelişmeler şöyle:

- AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, İngiltere'nin Brexit'te erteleme talep etmesi halinde üye ülkelerden hiçbirinin buna karşı çıkmayacağını söyledi.

- İngiltere Brexit Bakanı Stephen Barclay, Avrupa Birliği'ne bugün yeni hukuki öneriler sunacaklarını, bu önerilerin bir anlaşma için yeterli olacağını söyledi.

- ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret görüşmelerinin iyi gittiğini belirtti ve "1 Mart sihirli bir tarih değil" diyerek müzakerelerin tamamlanması için belirlenen nihai tarihi ötelemeye açık olduğunun sinyalini verdi.

Bloomberg News'un haberine göre ABD, Çin ile bugün Washington'da yeni turu yapılacak ticaret müzakerelerinde Çin'den yuanın değerinin düşürülmeyeceği güvencesini almaya çalışacak.

- ABD Dışişleri Sözcü Yardımcısı, güvenli bölge konusunda Türkiye ile aktif temasların devam ettiğini, ABD'nin Şam'ın iddiasının aksine ülkeyi bölme planının olmadığını söyledi.

"Faiz artışı için yeni bir ekonomik görünüm oluşmalı"

Ons altın 10 ayın zirvesini gördüOns altın 10 ayın zirvesini gördü

Trump: 1 Mart sihirli bir tarih değilTrump: 1 Mart sihirli bir tarih değil