Terör saldırısının piyasalara etkisi sınırlı oldu

Rus büyükelçinin öldürülmesi sonrası artan jeopolitik gerilimle piyasalar güne hafif ekside bir başlangıç yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalar, Rusya'nın Türkiye büyükelçisi Andrey Karlov'un dün akşam uğradığı bir silahlı saldırı sonucu öldürülmesinin ardından yükselen jeopolitik gerilim ve dolardaki yükselişle beraber güne satıcılı başladı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 148 puan düşüşle 77.009 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,19 oranında değer kaybetti.

Rusya'nın Türkiye büyükelçisi Andrey Karlov dün bir sanat galerisinde gerçekleştirdiği konuşma sırasında gerçekleşen silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

Saldırı sonrası dolar, Türk Lirası karşısında sabah itibariyle 3.52 seviyesinden işlem görüyor.

Piyasanın bugün takip edeceği kritik gelişmeler arasında Merkez Bankası faiz kararı bulunuyor.

Şeker Yatırım günlük borsa yorumunda, "Türkiye'de Rusya Büyükelçisi'nin dün akşam suikast sonucu hayatını kaybetmesi sonrası artan jeopolitik gerilim, bu sabah itibariyle dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerindeki yükselişlerin etkisinde BIST de güne satıcılı bir seyirle başladı. Piyasalar, Merkez Bankası faiz kararına odaklanarak dengelenme çabası içinde olmasını bekliyoruz" dedi.

Altında güvenli liman alımları olmadı

Petrol fiyatları işlemcilerin yıl sonu tatil sezonuna doğru ilerlerken pozisyonlarını kapatmasıyla beraber bugün geriledi. ABD türü ham petrolün varil fiyatı bu sabah itibariyle 51.97 dolardan işlem görürken, Brent ham petrolün varil fiyatı da 54.91 dolar oldu.

Altın fiyatları, Almanya ve Türkiye'de gerçekleşen ölümcül saldırıların ardından güvenli liman alımlarının olmaması ve piyasaların ABD'de faizlerin önümüzdeki yıl beklenenden daha fazla artırılacağı ihtimaline odaklanmasıyla yatay bir seyir izledi. Spot altının ons fiyatı çok değişmeyerek 1,138.56 dolardan işlem gördü.

Küresel piyasalarda son durum

Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) para politikasını değiştirmeyerek sabit tutmasının ardından yen Türkiye ve Almanya'daki ölümcül saldırıların ardından gerçekleştirdiği bazı yükselişleri geri verirken, Asya Pasifik hisseleri Fed Başkanı Janet Yellen'ın dün gece yaptığı konuşmada ekonomi hakkında pozitif açıklamalar yapmasıyla karışık bir seyir izledi.

BoJ bugün gerçekleştirdiği toplantıda kısa vadeli faiz oranlarını yüzde eksi 0.1'de sabit tutarken, 10 yıllık hükümet tahvil getirileri de yüzde sıfır yakınlarında seyretti. Fakat banka tarafından yapılan açıklamada ekonomik görünüme dair 1 Kasım'da yapılan açıklamaya göre daha pozitif bir bakış ortaya konuldu.

Ekonominin toparlanmaya devam ettiğini belirten BoJ, zayıf yen ve okyanus ötesinden gelen talepteki toparlanmanın sağlam bir ekonomik iyileşme için ihtimalleri güçlendirdiğini belirtti.

Yen karşısında dün yüzde 0.7 gerileyen dolar, bugün yüzde 0.1 yükselerek 117.335 seviyesinden işlem gördü.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi erken saatlerdeki kazançlarını geri vererek yatay bir seyir izlerken, Japonya Nikkei endeksi de yüzde 0.1 artış gösterdi.

Dolar serbest piyasada 3,5250'den açıldıDolar serbest piyasada 3,5250'den açıldı

 

VİOP'ta endeks kontratı güne düşüşle başladıVİOP'ta endeks kontratı güne düşüşle başladı

 

Gün 'tedirgin' başladı, gözler Merkez'deGün 'tedirgin' başladı, gözler Merkez'de

 

Küresel piyasalarda 'terör' tedirginliğiKüresel piyasalarda 'terör' tedirginliği