Esenboğa'ya indirilen Suriye uçağında silah aranıyor

Suriye Havayolları'na ait bir yolcu uçağı, Türkiye hava sahası üzerindeyken savaş uçakları tarafından Ankara'ya indirildi. Aranılan uçakta şüpheli malzemelere el konuldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Moskova-Şam seferini yapmakta olan bir Suriye yolcu uçağı, türkiye hava sahasındayken, ihbar üzerine iki F-16 tarafından Esenboğa Havalimanı'na indirildi. Uzun süre aram ayapılan uçaktaki şüpheli malzemelere el konuldu. Uçak dah asonra yolcularıyla birlikte Ankara'dan ayrıldı.

Airbus A-320 tipi yolcu uçağının indirilmesini takiben, içindeki 35 yolcu terminalde dinlendirilirken, uçağın kargo bölümlerinde arama yapılmaya başlandı.

Uçağın indirilmesini takip eden ilk saatlerde diplomatik kaynaklar, uçakta 'sivil uçuşa aykırı' kargo bulunabileceğini operasyonun bu nedenle yapıldığını açıkladı. Aynı kaynaklar, güvenilir bazı bilgilere göre uçağın silah ve mühimmat taşıyabileceği ihbarının yapıldığını, F-16'larla başlayan operasyonun nedeninin de bu istihbari bilgiler olduğunu duyurdu.

İlerleyen saatlerdeyse Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, operasyonu doğruladı. Davutoğlu, Suriye'ye ait bir yolcu uçağınınkargosunda mahiyeti itibariyle sivil havacılık kuralları gereğince taşınması doğru olmayan bazı malzeme olduğu bilgisini aldıklarını belirtti.

Davutoğlu, alınan bilginin doğru çıkması halinde uluslararası hukukun geçerli olacağını da açıkladı.

Davutoğlu'nun açıklamaları

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'ye ait bir yolcu uçağının, kargosunda mahiyeti itibarıyla sivil havacılık kuralları gereğince taşınması doğru olmayan bazı malzemeler bulunduğu bilgisi aldıklarını belirterek, söz konusu uçağın inceleme yapılması için Ankara Esenboğa Havalimanı'na indirildiğini söyledi.
Davutoğlu, "Aldıkları bilginin doğru çıkması halinde uluslararası hukukun gereğinin yapılacağını" belirtti.
TGRT Haber televizyonunda bir programa katılarak, soruları yanıtlayan Davutoğlu, sivil uçuşlarda herhangi başka bir malzeme taşınması ya da bildirimde bulunulmamasının sivil havacılık kurallarının ihlali anlamına geldiğini vurguladı.
Güvenlik, istihbarat ve ulaştırma birimleriyle bu konuları yakından takip ettiklerini dile getiren Davutoğlu, aldıkları bilginin değerlendirildiğini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a konunun arz edildiğini ifade etti.
Davutoğlu, "Bu uçağın indirilerek, bu tetkikatın yapılması kararı alındı" dedi. Davutoğlu, Moskova-Şam seferini yapan uçakla ilgili aldıkları bilginin doğru çıkması halinde uluslararası hukukun gereğini yapacaklarını söyledi.
İncelemenin devam ettiğini belirten Davutoğlu, neticenin kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti.

 

[PAGE]

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Moskova-Şam seferini yapan Suriye'ye ait yolcu uçağının Esenboğa Havalimanı'na indirilmesine ilişkin, "Sivil uçuş görünümü altında başka malzemeler taşınıyorsa ya da bildirimde bulunulmamışsa o zaman inceleriz. Şimdi o inceleme sürüyor. Bu istihbarat tabii rastgele bir duyum değil. Bazı doneler üzerine yapılan bir işlem" dedi.
Davutoğlu, "Herhangi bir gerekçeyle herhangi bir vasıta kullanılarak Suriye'de sivil halka böylesine acımasız katliamlar yürüten bir rejime dönük silah akışını kontrol etmeye kararlıyız. Bizim hava sahamızı kullanarak bu tür bir çalışma yürütülmesi kabul edilemez" diye konuştu.
Moskova-Şam seferini yapan Suriye'ye ait uçağın 30 civarında yolcusu olduğunu belirten Davutoğlu, yolculara her türlü misafirperverliğin gösterildiğini söyledi.
Davutoğlu, Suriye hava sahasının sivil uçuşlar için gittikçe artan bir risk alanı oluşturması nedeniyle Türk uçakları için de tedbir alındığını bildirdi.
Uçağın indirilmesinde Moskova yönetiminin bir sorumluluğu olup olmadığına ilişkin soru üzerine Davutoğlu, bunun uçaktaki inceleme bittiğinde çıkacak tabloya göre değerlendirileceğini, Türkiye-Rusya ilişkilerini etkileyecek boyutta bir şey olacağını düşünmediğini vurguladı.

"Suriye hava sahası güvenli değil"

Ahmet Davutoğlu, "Türk uçakları, Suriye hava sahasını yarından ya da şu andan itibaren kullanmayacak diyebilir miyiz?" yönündeki soruyu, "Suriye hava sahasının güvenli bir hava sahası olma niteliğini kaybettiği, Başbakanlığın da bu yönde talimat verdiği" sözleriyle yanıtladı.
Uçağın izlendiğini ve sonrasında Ankara'ya inmesinin talep edildiğini belirten Davutoğlu, Türk hava sahasının Suriye'den gelen sivil uçuşlara şu anda açık olduğunu kaydetti.

 

 

                         
Bu konularda ilginizi çekebilir