Merkel'den Yunanistan'a ağır suçlama

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'ın AB İstikrar Paktını bilinçli şekilde ihlal ettiğini öne sürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'ı AB İstikrar Paktını bilinçli şekilde ihlal etmekle eleştirdi.

Merkel, bugün Federal Meclis'te yaptığı hükümet açıklamasında, Yunanistan'ın AB İstikrar Paktını bilinçli şekilde ihlal ettiğini belirterek, bu tür olaylara karşı istikrar paktının daha iyi korunması ve yaptırımların düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Merkel, 'iyi bir Avrupalı'nın hızlı yardım eden değil, Avrupa'nın istikrarını tehlikeye atmayan bir kişi olduğunu ifade etti.

Buna rağmen son çare olarak AB ülkelerinin tek başına vereceği krediler ve Uluslararası Para Fonu'nun (UPF) desteği ile Yunanistan'a yardım edilebileceğini kaydetti.

Yunanistan'ın içine düştüğü durumun hiçbir AB ülkesinin tek başına güçlü olamayacağını gösterdiğini de belirten Merkel, bazı AB ülkelerinin, Almanya'nın, başarılı ihracatından dolayı diğer ülkeleri zor durumda bıraktığı şeklindeki eleştirilerini de reddederek, güçlü ekonomisinden dolayı Almanya'nın kara koyun ilan edilmesinin saçma olduğunu, ülkesinin bu gücü ile Avrupa'nın istikrarına katkı sağladığını söyledi.

Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Angelica Schwall-Düren ise, Merkel'i Yunanistan ile ilgili olarak fırsatçı bir politika izlemekle eleştirerek, bu tutumuyla Almanya'yı Avrupa'nın dışında bıraktığını savundu.

Yeşiller Partisi Grubu Eş Başkanı Jürgen Trittin, Merkel'in, euro para biriminin geçerli olduğu ülkelerin gerektiği takdirde "euro bölgesinden çıkarılması şeklinde getirdiği öneri ile krizi daha da artırdığını belirtirken, Sol Parti Grubu Başkanı Gregor Gysi de Yunanistan'a UPF'nin değil AB'nin doğrudan yardım yapmasını istedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir