18 kişilik kadro kazandı

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Fenerbahçe’nin sahasında Medipol Başakşehir ile oynayacağı karşılaşmanın her iki takım açısından da zor geçeceği maç öncesi az çok tahmin edilen bir gelişmeydi. Sıkı takım savunmasıyla iyi alan daraltan, hızlı hücumlara da etkili çıkan Başakşehir takımının geçmiş haftalardaki performansı bu maça ilişkin ipuçları barındırıyordu. Fenerbahçe ise Pereira’nın son dönemde yerleştirdiği ileride çok adamla baskı anlayışını bu maçta da değiştirmedi. Buna rağmen ilk 45 dakikanın genelinde Başakşehir’in bu baskıyı başarılı pas trafiği ile kırdığını ve top rakipteyken de sahayı iyi parsellediğini söyleyebiliriz. Hal böyle olunca -yani iki takım da topun olduğu bölgede pres koyunca- karşılaşma orta alanda sert bir mücadeleye sahne oldu. Hatta bu kıran kırana mücadele sebebiyle zaman zaman saha içinde tansiyon yükseldi. Mücadele dozu yüksek bu tip bir oyunun ilk devresinde Fenerbahçe’nin bireysel hatadan gelişen tehlikeli bir atağı dışında fazlaca gol pozisyonu izleyemedik. Açıkçası bu atmosfer Başakşehir teknik direktörü Abdullah Avcı’nın da biraz işine geldi. Oyunu 0-0 götürmek ve Fenerbahçe’yi risk almaya zorlamak sanıyorum tecrübeli çalıştırıcının maç başı planları arasında yer alıyordu. Öte yandan kemik seslerinin yükseldiği karşılaşmanın her iki takımın da yıpranmasına yol açtığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu noktada kadro kalitesi ve zenginliği maçın ilerleyen dakikaları için belirleyici bir faktör olabilirdi ki, yapılacak bir değerlendirmede Fenerbahçe’nin rakibine oranla ağır basan taraf olduğu rahatlıkla söylenebilirdi. Nitekim ikinci yarıda Abdullah Avcı cebinde sarı kartla oynayan Badji’yi sahada tutarken, Fenerbahçe adına maça yedekten giren isimler Markovic, Diego ve van Persie oldular. Sadece bu tespit bile Fenerbahçe’nin ecel terleri döktüğü karşılaşmayı 84.dakikada Nani’nin ayağından gelen golle nasıl kazandığını az çok açıklıyor. Hafta arası lig maçlarını analiz ettiğimiz köşemizin bu karşılaşmaya ilişkin bölümünde şu ifadeleri kullanmıştık: 

“Başakşehir, Fenerbahçe’ye ters gelebilecek kadro yapısına ve oyun anlayışına sahip. Orta alanda güçlü rakiplerinin hızını kesip, hızlı hücumlarla avlamaya çalışacaklardır. Açıkçası yaşadıkları santrfor sıkıntısı bu maçtaki handikapları olacak. Fenerbahçe bu karşılaşmada ecel terleri dökebilir ancak yine de galibiyete yakın görünen taraf sarı-lacivertliler.” 

Açıkçası, tam da benim beklediğim gibi bir karşılaşma oynandı. Başakşehir, oyunun direksiyonuna geçmeye başladığı dakikalarda kırmızı kartla eksik kalınca bir puanı korumaktan başka çaresi kalmadı. Neden derseniz, yukarıda bahsettiğim santrfor handikabı yüzünden üstünlük sayısını bulmaları mucizelere kalmıştı. Hele ki, Doka ve Visca günlerinde olmadığında Başakşehir takımının gol üretmesi deveye hendek atlatmaktan zor hale geliyor. Abdullah Avcı geçtiğimiz günlerde “devre arasını transfersiz geçirebiliriz” şeklinde bir demeç verdi ama şahsi fikrim Mehmet Batdal, Semih Şentürk, Cikalleshi üçlüsünden fazlaca verim alınamayacağı yönünde. Bu nedenle bir golcü transferine imkânlar dâhilinde sıcak bakmaları gerekir. 

Evet, Fenerbahçe derbi haftasında 3 puanı cebine koyarak işini bir şekilde görmüş oldu fakat alan daraltan ve kademeli savunma yapan takımlara karşı sarı-lacivertlilerin çok zorlandığı görülüyor. Ligin ikinci devresinde puanlar değerlendikçe bu durum Fenerbahçe’nin başına iş açabilir. Sürpriz puan kayıplarından muzdarip olmamak için Vitor Pereira’nın hücum planlarını çeşitlendirmesi gerekiyor. Neticede çekirge her seferinde sıçrayamaz değil mi?

 

15. HAFTANIN GÖRÜNÜMÜ

Osmanlıspor fark yaptı 
Süper Lig’de 15. haftanın açılış maçında Bursaspor, Osmanlıspor’u konuk etti. Bursaspor’un bir hayli kötü başladığı maçta Osmanlıspor N’Diaye’nin iki ve Rucescu’nun golleriyle ilk yarıyı 3-0 önde tamamladı. İkinci yarıda Osmanlıspor daha defansif oynadı. Bursaspor ise gol için yüklendi ancak sonuç alamadı. Maçın son dakikalarında Aminu’nun golü skoru belirledi. Bu sonuçla Osmanlıspor 18 puana ulaşırken beş maçtır sahadan boynu bükük ayrılan Bursaspor ise 15 puanda kaldı. 16.haftada Bursaspor, deplasmanda Torku Konyaspor ile karşılaşacak. Osmanlıspor’un sahasındaki rakibi ise Beşiktaş olacak.

Tek devre yetti 
Süper Lig’in 15. haftasında Kasımpaşa, evinde Torku Konyaspor’u ağırladı. İlk yarının geneline hâkim olan ve maçın 29 ile 32. dakikalarında Eren Derdiyok’un golleriyle 2-0’ı bulan Kasımpaşa, 77. dakikada Ömer Ali Şahiner’in golüyle sarsıldı ancak 90 dakikanın sonunda 2-1 kazanan taraf oldu. İkinci 45 dakikada Kasımpaşa savunan, Torku Konyaspor ise gol arayan taraftı. Yine de ev sahibi ilk yarıdaki performansıyla 3 puanı almayı bildi. Bu galibiyetle ev sahibi takım 26 puana yükselirken; Konyaspor 23 puanda kaldı. Süper Lig’in 16.haftasında Kasımpaşa deplasmanda Mersin İdman Yurdu ile oynayacak. Konyaspor ise Bursaspor’u konuk edecek.

Son gülen Gaziantep
Spor Toto Süper Lig’in 15. haftasında Eskişehirspor, Gaziantepspor’u konuk etti. Eskişehir Atatürk Stadı’nda oynanan mücadeleyi Gaziantepspor 2-1 kazandı. Mücadelede ev sahibi takımın tek golü 64. dakikada Emre Güral’dan gelirken, Gaziantepspor’un gollerini 13’te Chibuike ve 66’da Mustafa Durak attı. Bu sonuçla ligde 12. mağlubiyetini alan Eskişehirspor, 7 puanla son sırada yer aldı. Samet Aybaba’nın talebeleri maç sonunda tribünlerden tepki aldı. Bu sezon ikinci deplasman galibiyetini alan Gaziantepspor ise 19 puana ulaştı. 16.haftada Eskişehirspor’un Başakşehir olacak. Gaziantepspor ise Rizespor ile karşılaşacak.

Antalyaspor mucizesi 
Spor Toto Süper Lig’in 15. haftasında Antalyaspor, 2-0 geriye düştüğü maçta Mersin İdman Yurdu’nu 3-2 yenerek, müthiş bir geri dönüşe imza attı. Ev sahibi ekipte, 24. dakikada kaleci Fornezzi kırmızı kartla oyun dışında kaldı. Kırmızı-beyazlı ekip, Akdeniz derbisinde duraklamalarla birlikte yaklaşık 70 dakika 10 kişi mücadele etmesine karşın, sahadan galibiyetle ayrılan taraf oldu. Mersin ekibinin gollerini 26’da penaltıdan Mitrovic ve 30.dakikada Pedriel kaydetti. İkinci yarıda şahlanan Antalyaspor; 53’te Mbilla, 75’te Eto’o ve 89.dakikada Lokman Gör’ün golleriyle zafere ulaştı. Bu önemli galibiyetle Antalyaspor puanını 20 yaptı. Mersin İdman Yurdu ise 10 puanla 17.sırada kaldı.

Kayseri’de düello
Süper Lig’de Kayserispor, 15. hafta maçında Akhisar Belediyespor’u konuk etti. Gol düellosuna dönüşen maçı ev sahibi Kayserispor, 3-2 kazandı. Kayserispor’un golleri 34. ve 45. dakikalarda Biseswar’ın penaltıları ve 50. dakikada Derley’in ayağından gelirken, Akhisar’ın gollerini ise Rodallega kaydetti. Kayserispor’da Zeki Yavru, maçın 64. dakikasında kırmızı kart görerek takımını sahada 10 kişi bıraktı. Bu sonucun ardından Kayserispor puanını 17’ye yükseltti. Sezonun fl aş takımı Akhisar Belediyespor ise 28 puanda kaldı. 16.haftada Kayserispor deplasmanda Sivasspor ile oynarken, Ege temsilcisi Galatasaray ile karşılaşacak.

Özdilek’in vedası
Süper Lig’de Gençlerbirliği, evinde Medicana Sivasspor’u konuk etti. Pozisyon açısından geneli kısır geçen maçta Sivasspor, 24. dakikada John Boye’un golüyle öne geçti. Mücadelenin geri kalan diliminde başka gol sesi çıkmadı ve Sivasspor deplasmandaki ilk galibiyetini aldı. Galibiyetin ardından Sivasspor 13 puana yükseldi. Başkent temsilcisi ise 13 puanda kaldı. Gençlerbirliği yönetimi bu kritik mağlubiyet sonrası teknik direktör Mehmet Özdilek ile karşılıklı anlaşarak yollarını ayırdı. Süper Lig’in 16.haftasında Gençlerbirliği sahasında Fenerbahçe’yi ağırlayacak. Düşme hattından uzaklaşmak isteyen Sivasspor ise Kayserispor ile karşılaşacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016