2016 enflasyonunda asgari ücretin kaçınılmaz önemi

A. Levent ALKAN
A. Levent ALKAN aleventalkan@gmail.com

Enflasyonun 2016 yılsonu gerçekleşmesi yüzde 8.81 oldu. Böylece her yılın sonunda, üç yıla ilişkin tanımlanan enflasyon hedefi, 2014 yılı sonundan itibaren değişmedi. Enflasyon hedefi Merkez Bankası ve Hükümet tarafından birlikte belirlenir. 

Hedeflere ulaşılmasında uygulanan para politikasıyla araçlarını belirleme yetkisi, Merkez Bankası’ndadır. Bu Merkez Bankası’nın para politikası uygulamalarında araç bağımsızlığını oluşturur. Merkez Bankası (banka) kanununun 42. maddesi, enflasyon hedeflemesiyle ilgili anlamlı bir sapma gerçekleştiğinde, Merkez Bankası’nı açık mektuba zorlar. Beklentileri yöneten para politikası, fiyatlama davranışlarını doğrudan etkiler. Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ve kamuoyu nezdinde güvenilirlik kazanması çok önemlidir. 

Merkez Bankası, senenin başında 2015 yılının ikinci yarısına yönelik beklentisini tanımlarken, enflasyonun hedef seviye yüzde 5’e yakınsayacağını öngörüyordu. 

Bu öngörüyü bozan en temel gelişme kurdaki hareketlilik oldu. 2015’in yüzde 8.81 gerçekleşmesine karşın yüzde 9.51 çekirdek enflasyonu, 2016 yılının 3. çeyreğine kadar manşet enflasyon üzerinde önemli bir baskı unsuru olarak öne çıkacaktır. Çekirdek enflasyon yüzde 5 hedefine demirlemiş manşet enflasyonu er ya da geç çürüten bir pas gibidir. Politika, onu ne kadar görmezden görürse görsün, biraz gecikmeli bir etkiyle de olsa, o yapacağını yapar. Grafik son 12 yıldaki çekirdek enflasyonla manşet enflasyon arasını resmederken, Ocak 2004-Ocak 2006 döneminde ve Ocak 2014-Aralık 2015 döneminde, iki kez pozitif bölgeye geçiyor. Yani 12 yılda 2 kez enflasyon hedefine demir atmış para politikasını paslandıra paslandıra çürütüyor. Global ekonomide etkin 

Merkez Bankası politikası, 2008 küresel sistemik krizi sonrası kökten değişliğe uğradı. Fiyat istikrarını finansal istikrarla destekleyen bir Merkez Bankası politikası, en büyük desteğini Merkez Bankası’nın bağımsızlığından alacaktır. Hükümetlerin politikaları çok tartışıldı ve tartışılmaya devam ediyor. 2016’da kurun enflasyona etkisi kontrollü sınırlarda kalacak. Gıda fiyatları, işlenmiş ürünlerde başlayan düşüşünü, işlenmemişlerde de devam ettirecek. Asgari ücret artışı, 2016 enflasyonu üzerinde en belirleyici güç olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar