2016’nın yıldızları ayrılabilir ekranlar olacak

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

2010 yılından bu yana notebook ve bilgisayar satışları hızlı bir şekilde düşmeye başladı. Her sene satışlar azalırken, tablet ve ara ürün olarak kabul edilen Phablet satışları giderek yükseliyordu. 

Benzer bir durum son iki yıldır tablet satışlarında yaşanmaya başladı. 5.5 inç ve üstü cep telefonlarının gelmesi ile birlikte kullanıcılar iki cihaz taşımak yerine daha büyük ekranlı akıllı telefonları tercih etmeye başladılar. Tablet satışlarının giderek azalmasında tüketicilerin bu tercihleri muhakkak etkili olmuştur. Ancak ben yine de işin bu kadar basit olmadığını düşünüyorum. 

Bill Gates ilk tabletler ortaya çıktığında kullanıcıların kod geliştirmek, makale yazmak ya da grafik işi ile uğraşmak için klavyeye ihtiyaç duyacağını, tabletlerin bir yan ürün olarak kalacağını belirtmişti. Steve Jobs ise tam aksini düşünüyor, parmaklarımız ve sesimiz olduğu müddetçe veri girişinin daha doğal yollarla yapılabileceğini söylüyordu. Bu yüzden yaşamı boyunca ne iPhone için Stylus benzeri kalem çıktı, ne de iPad için orijinal bir klavye ya da kalem aksesuarı üretti. Steve Jobs’ın son zamanlarında Siri’ye çok daha fazla ilgi gösterdiği ve zamanla insanların bilgisayar ile olan iletişiminin tamamını sesle yapacaklarına inandığı biliniyor. 

Geleceğin neler getireceği bilinmez ancak özellikle kurumlar gördüler ki, tabletler iş süreçlerinin yalnızca veri görüntüleme ya da hazır şablonsal verileri toplanması işlemlerinde kullanılabilecek bir parçası olabiliyorlar. Sayaçları okuyabilir, sahadan veri toplayabilir ya da müşterinize sunum yapabilirsiniz. Ancak iş karmaşık tablolar ile uğraşmaya, finansal analizler yapmaya veya içerik üretmeye geldiğinde muhakkak bir bilgisayara ihtiyaç duyuyorsunuz. İşte bu yüzden tabletlere sonradan klavye takmak, farklı aksesuarlar ile onları beslemek ciddi bir ihtiyaç oldu.  

IDC’nin tahminlerine göre bu senenin sonundaki tablet satışları 211,3 milyon adet olacak. Bu da geçen seneye göre yüzde 8,1 düşüş demek. Ayrılabilir ekrana sahip notebook pazarında ise büyük bir artış bekleniyor. Bu durum mobil cihazlardaki işletim sistemi pazarını da derinden değiştirebilir. 

Ayrılabilir ekranlı ürünlerde şu anda Apple’ın doğrudan tek çözümü iPad Pro. Google ise geçtiğimiz haftalarda Pixel C ile bu alanda var olduğunu gösterdi. Ancak Microsoft şu anda bu pazarda çok daha etkin gidiyor. Hem kendi ürünü Surface Book hem de Toshiba, Panasonic, Dell, Lenovo, Asus ve HP başta olmak üzere tüm Windows 10 ekosistemini kullanan üreticilerin geliştirdiği ayrılabilir ekranlı ürünler ile daha fazla ürün çeşidi sunmuş oluyor. Tüm bu çeşitlilik tüketiciler için daha fazla fiyat, kullanım alanı, model alternatifi demek. 

IDC’ye göre 2016 yılında ayrılabilir ekranlı notebooklarda yüzde 75’lik bir satış artışı gerçekleşecek. Üstelik yine tahminlere göre 2019 yılına kadar daha büyük ekranlı ürünlerde artış her yıl sürmeye devam edecek. Rakipler eğer ürün çeşitlerini bu kadar artırmazlar ise, mobil cihazlarda dengelerin değiştiğine şahit olabiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019