Ak Parti'nin Eskişehir Vizyonu..

Tülay TAŞKIN
Tülay TAŞKIN ESKİŞEHİR'den tulay.taskin@dunya.com

 

Adalet ve Kalkınma Partisi, kentlerde "kent ekonomi forumları " düzenleyerek,  kentleri 2023 yılına hazırlamak adına çalışmalar yapıyor. Şehrin sanayici, işadamı, akademisyenlerinin katılımıyla forumlarda yapılan beyin fırtınalarında ilgili kentin vizyonunu belirlemeye çalışıyor. İyi bir şey yapıyor. Kentlerin plansız programsız, kendi dinamikleri içinde gelişen sanayi ve ekonomik yapısıyla bir darmadağınıklık içinde olduğunu söyleriz hep. Belirli kentlerde yoğunlaşmış sanayi ve bunun getirdiği  katlanılmaz sorunların yanında, kendi dinamiklerini harekete geçirememiş bir sürü de kent var ülkemizde. Bu çalışmanın yıllar yıllar önce yapılmış olması ve planlı kentler yaratılması gerekirdi. Geç kalınmış bir çalışma olmasına rağmen, konuya el atılması takdir edilecek bir projedir. Fakat kentlerde yapılan bu çalışmaların, tüm kenti kucaklayacak, parti ayrımı gözetmeden tüm sivil toplum örgütleri ve kent yöneticilerinin de genel katılımı ile yapılmasının sağlanması daha verimli olurdu diye düşünüyorum. Ak Parti bu benim projem, başka partiler de kendi projelerini yapsınlar diyebilir ancak ortada proje üretilen bir kent varsa, herkesin ortak görüşü olmalı.
Eskişehir'de yapılan Kent Ekonomi Forumu'nda katılımcıların beyin fırtınası sonucunda Eskişehir'in 2013 vizyonu olarak 5 ayrı proje belirlendi ve kamuoyu ile paylaşıldı. AK Parti, 2023 ve sonrası için uzun dönemli Eskişehir vizyonunu;  Uluslararası pazarlarda rekabet edebilecek, yüksek katma değerli ürün ve hizmet üreten, nitelikli işgücü yetiştiren ve istihdam eden, çevreye duyarlı, lider bir sanayi, kültür, üniversite ve turizm kenti olmak olarak belirledi. Bu vizyona hizmet adına belirlediği projeleri ise; Eskişehir Teknoloji Üniversitesi'nin  kurulması, Havacılık ve Savunma Endüstri Bölgesi'nin kurulması, Raylı Sistemler Endüstri Bölgesi'nin kurulması, Film Platosu ve Medya Serbest Bölgesi'nin oluşturulması, Termal Turizm Kongre, Fuar ve Sağlık Merkezi'nin kurulması oluşturuyor.
Eskişehir'in dinamiklerini ve kenti geleceği taşıyacak sanayi ve hizmet sektörlerini bu başlıklar altında toplamak mümkün. Bu projelerin her biri valilik, belediyeler, Eskişehir Sanayi Odası ve Anadolu Üniversitesi'nin projelendirdiği ve altyapısını oluşturduğu projelerdi. Bunun başka bir kaynak ve kanaldan desteklenmesi de kentin kazanımı olacaktır.
Eskişehir için yapılacak ve geliştirilecek konular, Ak Parti'nin forumunda da masaya yatırılmış ve aynı projeler onay almış görünüyor. Bunun anlamı kent için değişik kurum ve kuruluşlarca düşünülen projelere iktidar partisi Ak Parti'den de destek gelmesi, dolayısıyla hükümetin desteğini almasıdır.  Geriye, hayata geçirilmesi için ilgili kurum ve kuruluşların, projelere sahip çıkarak, benim senin projen demeden, Eskişehir'i ileriye taşıyacak proje olarak benimsenip, güç birliğine gitmesi kalıyor.

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Nisan ayı seçim ayı 30 Mart 2018
Savaş M. Özaydemir 02 Ağustos 2017