Bilanço hareketleri endeksi taşıyor

Tuncay TURŞUCU
Tuncay TURŞUCU İntegral Yatırım

Borsa’da bilançolar gelmeye başladı. Şu ana kadar gelen bilançoları olumlu olarak nitelemek mümkün. Satış gelirlerindeki artışlar, FAVÖK rakamlarında büyüme gibi kalemlerde yükselişler var. Bazı şirketler ilk çeyreğe göre kar marjlarını düşürmüş bazı şirketlerde yükselmiş. Ancak geçen yıla kıyasla iyi bilançolar olduğunu söylemek mümkün. Tabii bir iki tane şirket dışında. Bankalarda gelen bilançolarda analistlerin söylediğine göre olumlu. Beklentilerin üzerinde kar rakamları alıyoruz. Bilançolar devam edecek. Önümüzdeki günlerde bilanço beklentili hisse bazlı hareketler yine ön planda kalacak.

Banka hisselerinde baskıların olmasına rağmen Borsa endeksi 96500 seviyesindeki 50-günlük ortalamasının üzerine çıkma çabası içerisinde bulunuyor. Bu yazının yazıldığı saatlerde endeks 97058 seviyesinde bulunuyordu. Endeksin 50-günlük ortalamasının üzerine yerleşmesi durumunda yukarı yönlü iştah hisse senedi piyasalarında devam edebilir. Çünkü bir varlığın 50-günlük ortalamasının üzerine yerleşmesi risk tercihlerinde önemli değişimleri verir. Piyasanın alışkanlığını değiştirdiğini gösterir. Bu duruma şaşırmak mümkün. Faizlerin ve döviz kurlarının yükselmesine rağmen ve risk algısının halen yüksek olmasına rağmen Borsa endeksinin böyle bir hareket içerisinde bulunuyor olması şaşırtıcı. Tabi ki şimdilik böyle. Endeksin ne yapacağını görmek için bir iki gün izlemekte fayda var. Zira tam borsa endeksi yükseliyor derken, ertesi gün piyasaların altüst olması sıkça yaşanan bir gelişme.

Endeks genel olarak yükselir veya yükselmekte başarılı olmayabilir. Ancak son geçen bir ayda şunu net bir şekilde gördük. Temeli sağlam, beklentisi güçlü şirketlerde bilanço dönemlerinde güçlü seyirler oluşuyor. Yeter ki doğru zamanda doğru hissede bulunun. Araştırın. Raporları okuyun. Güçlü şirketler piyasalar zayıf bile olsa her zaman farkını göstermektedir. Bundan öncede böyleydi bundan sonrada böyle olacak.

Piyasalardaki fırtınaya herkes yakalanabilir. Önemli olan fırtınaya hangi gemide yakalandığınızdır. Temeli sağlam, beklentisi güçlü, karlılığı devam eden şirketlerde mi yakalanıyorsunuz, yoksa zayıf bilançoya sahip, zarar eden ve beklentisi bulunmayan şirketlerde mi yakalanıyorsunuz. Mart ayından bu yana düşen endekste, borsa endeksine rölatif olarak güçlü duran şirketlere bakarsanız ne demek istediğimi daha rahat anlayabilirsiniz.


Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Piyasa ve algı meselesi 19 Temmuz 2018