BIST 50-günlük ortalama ile tekrar buluştu

Tuncay TURŞUCU
Tuncay TURŞUCU İntegral Yatırım

Borsa BIST 100 endeksi mart ayında 50-günlük ortalamasının altına gerilemesinden bu yana tam dört kez tekrar ortalamasına yükselerek temasa geçti. Ancak bunların hepsinde 50-günlük ortalamasının üzerine yerleşmekte başarısız kaldı ve ardından sert satışlarla önceki dip seviyesinin daha altına geriledi.

Endeks yine 94200 (bugün için) seviyesindeki 50-günlük ortalaması ile buluştu ve bu seviyeyi test ediyor. Şu ana kadar bu seviyeyi geçebilmiş değil. Yine başarısızlık durumu söz konusu olursa endekste satış baskısı güçlenebilir. Buna karşın endeksin bu sefer 50-günlük ortalamasını geçmesi ve üzerine yerleşmesi gerçekleşirse, o zaman mart ayından bu yana izlediğimiz düşüş eğilimi son bulmuş olabilir diyebileceğiz. Bunu anlamamız birkaç günümüzü alabilir.

Genel olarak piyasada algılamaların zayıf olduğunu ve uygun bir borsa ikliminin olmadığını sürekli belirtiyorum. Benim için 50-günlük ortalamasının üzerinde olan bir piyasa algıların düzeldiğini ve iklimin daha uygun olduğunu göstermekte. Böyle bir ortamda ise portföylerde yüzde yüz hisse senedi taşımak çok sağlıklı değil. Buna göre bir de üzerine kredili mal taşımanın ne kadar sağlıksız olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Hisse bazında özel durumlar bu yaklaşımımda hariç tabii ki.

Bu süreçte en fazla yüzde 50 hissede olmakta ve yüzde 50 nakitte beklemekte fayda var. Çünkü piyasa 50-günlük ortalamasının altında kaldığı süre boyunca yeni fırsatlar vermeye devam edebilir. Bu fırsatlar faydalanmak ancak portföylerde nakit varlıklar bulundurmakla mümkün.
Mevcut hisselerde ise seçici olmanın ne kadar önemli olduğunu sürekli belirtiyorum. 6 aylık bilançolar açıklandı ve buna göre yatırımcıların ellerindeki hisseleri kötü ise daha iyi şirketlerde değiştirmelerinde fayda var. Çünkü piyasada rüzgâr olumluya döndüğünde ve yükselişler başladığında genel olarak güçlü bilançoya sahip şirketler daha hızlı toparlanacaktır. Şuana kadar hep bu şekilde oldu.

Bakıldığında yüksek ihracat kapasitesine sahip, yabancı para pozisyon fazlası yani döviz fazlası olan, döviz bazında geliri olan şirketlerde iyi ve güçlü bilançoların geldiğini görmekteyiz. Bu şirketler büyük ihtimalle 3.çeyrek dönem bilançolarını da güçlü açıklayacak. Aslında borsaya bakıldığında bu şirketlerin borsa performansları da kendisini ispatlıyor. Bu şirketlerin hepsi olmasa bile büyük oranda geneli 50 günlük ortalamasının üzerinde seyrediyor. Aslında son iki ayda borsada iyi performans göstere şirketler kendisini gelecek dönem içinde ispatlamış denilebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Piyasa ve algı meselesi 19 Temmuz 2018