Borsanın sıçraması bir güven algısına bakar

Tuncay TURŞUCU
Tuncay TURŞUCU İntegral Yatırım

Borsa BIST100 endeksi dolar bazında ağustos ayında şu ana kadar 1.28 sent seviyesine kadar geriledi. 2008 ABD krizinde yaşanan küresel satışlarda Borsa endeksi 1.20 sent seviyesine kadar gerileme yaşamıştı. Neredeyse ABD krizinde gerilediğimiz noktaya gelmiş bulunuyoruz. Dolar kurunda ise gördüğü en yüksek seviye olan 7.21 seviyesine göre yılbaşından itibaren yükseliş bir ara %90 seviyesini buldu. Şu aralarda yılbaşından bugüne TL’deki değer kaybı %62 seviyelerinde seyrediyor.

TCMB’nin ve BDDK’nın aktif bir şekilde sahalara inmiş olması, devletin her kademesinden iletişimin güçlü bir şekilde başlaması piyasalardaki tansiyonun azalmasında büyük etken oldu. Bunlara İş Bankası ve Garanti Bankası genel müdürlerinin konuşmaları ve güven verici mesajları da eklenince TL’de en azından birkaç gündür daha güçlü ve dengelenme arayışında bir seyir izliyoruz. Önümüzdeki günlerde dalgalanmalar elbette devam edecektir. Piyasalarda taşların terine oturması zaman alabilir. ABD ile ilgili ilişkiler ve haber akışları TL üzerinde etkili olmayı sürdürecek görünüyor. Ancak bundan sonra yapılacak olumsuz açıklamalar önceki şiddetinde etki yapmayabilir. Bunu göreceğiz.

Borsa endeksinde 95000 seviyelerindeki 50-günlük ortalama bir türlü geçilemedi ve üzerine yerleşme sağlanamadı. Bununla birlikte gelen satışların ardından 88500 seviyesinden tepkilerin geldiğini görmekteyiz. Bu seviye tam olarak 50-aylık hareketli ortalamaya karşılık geliyor. Bir süre daha borsa endeksinin 88500-95000 gibi geniş bir aralık içerisinde dalgalanması beklenebilir.
Endeksin 1.2 sent gibi kriz seviyelerine gelmiş olması, dolar kurunun çok yüksek seviyede bulunması aslında yabancı yatırımcı için cazip bir fırsat sunuyor. Ancak yabancı için TL’deki istikrarın ne derece güçlü olup olmayacağı önemli olacak. Çünkü yabancı giriş yaptığı döviz kurunun hızlı yükseliş gösterme riskini üstlenmek istemez. Ancak bu konuda ciddi mesajlar ve algılar oluşursa Borsa Endeksinde çok güçlü yabancı alımları görebiliriz.

Diğer yandan açıklanan bilançolar oldukça olumlu. Pek çok büyük şirketin kendisini döviz riskine karşı koruduğu veya doğal hedge içerisinde (ihracat ya da dolar bazında satış gibi…) olduğu görülüyor. Gelen sonuçların ardından büyük hisselerde yaşanan yükselişler borsa endeksini güçlü tutan önemli bir etken oldu.

Gelinen noktalar çok cazip uzun vadeli yatırım fırsatları sunuyor. İhracatı yüksek olan, döviz pozisyon riski olmayan, nakit zengini ya da borç çevirme rasyoları oldukça güçlü olan, satışlarını ve faaliyet karlarını arttırmayı başaran şirketler gelecek dönemlerde yatırımcısına çok iyi kazançlar sağlayacak. Çünkü piyasalardaki fırtına bitip rüzgâr döndüğünde bu özellikteki şirket hisseleri en fazla toparlanan hisseler arasında olacaklar. Bundan önce her zaman böyle oldu bundan sonrada böyle olacak. Yatırımcılara tavsiyem son iki haftadır yaşanan sert düşüşlerde ayakta kalan firmaların bir listesini çıkarmalarıdır. Gelecek dönemlerde de bu hisselerde işlemler dönecek görünüyor.

Yeterki piyasalardaki güven algısı yerine otursun, TL’de daha istikrarlı bir dönem olacağı beklentisi hâkim olsun ve sonuç olarak Türkiye’ye yönelik risk iştahında artışlar oluşsun.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Piyasa ve algı meselesi 19 Temmuz 2018