Yatırımcı bugüne mi yoksa yarınlara mı bakmalı

Tuncay TURŞUCU
Tuncay TURŞUCU İntegral Yatırım

Borsa endeksi dolar bazında 2 sent seviyelerine kadar geriledi. Bazı göstergelere bakıldığında daha önce hiç olmadığı kadar aşırı satım bölgesinde bulunuyor. Geçmişte yaşanan krizlerde bile temel teknik göstergeler daha yukarıda kalmıştı. Dolayısıyla Borsa endeksinde kriz fiyatlaması derecesinde hareketler yaşadık ve yaşıyoruz. Geçmiş bize şunu gösteriyor. Bu derece satışlar, uzun vadede yatırımcılara ciddi fırsatlar sunuyor.

Özellikle Pazarında lider veya ciddi oranda Pazar payı bulunan, büyüyen, ihracat kapasitesi güçlü olan ve tercihen temettü ödemeyi gelenek haline getirmiş şirket hisselerinde uzun vadeli yatırım için cazip seviyeler denilebilir. Çünkü olumsuz rüzgâr dağıldığında en hızlı toparlanmayı hep bu tarz güçlü şirketler yaptı. Ekonomideki toparlanmalardan pazarında lider şirketler en büyük faydayı sağlar. Bu nedenle seçilecek hisselerin güçlü şirketlere ait olması önemli. Yatırımcıların kısa vadeli düşünmemeleri gereken bir dönemde olduğumuzu söylemek mümkün. Geçmiş verilere bakıldığında sert satışlar yaşanmış, krizler atlatılmış olmasına rağmen, Borsa endeksi bir süre sonra yeni rekorlar kırmış, Türkiye ekonomisi büyümesine devam etmiştir. Bu nedenle mevcut olumsuz psikolojinin esiri olmaktan çıkıp geleceğe yönelik fırsatlardan yararlanma yollarına gitmek küçük yatırımcı için en doğru hareket olacaktır. Gelinen bu noktalar yeni yatırımcıların katılımını sağlayabilir. Mevcut yatırımcılar ise portföylerindeki şirketleri gözden geçirip, daha iyi ve daha güçlü olan şirketlerle değiştirebilirler.

Elbette önümüzde bir seçim dönemi bulunmaktadır. Seçimin neticesini ve sonrasında oluşacak siyasi yapının ekonomik kararlarını görmek öncelikli bir konu olarak görünüyor. Piyasalara gerekli güvenin ne derece verileceği ve ne derece doğru kararlar alınacağı yatırımların geri dönüş hızını da belirleyecek temel etken olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Piyasa ve algı meselesi 19 Temmuz 2018