Bilgisayar kameraları sizi gözetliyor mu?

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Türkiye gündemini pek meşgul etmeyen ilginç bir haber vardı geçen hafta. Önde gelen TV üreticilerinden Vizio, 2.2 milyon dolarlık cezaya çarptırıldı. Firma bu güne kadar 11 milyondan daha fazla internet bağlantılı televizyon satmıştı. Cezaya konu olan mesele ise, Vizio firmasının kullanıcı verilerini izinsiz olarak alması ve paylaşması. Firma kullanıcıların TV izleme alışkanlıklarını kayıt ediyor ve bunları satıyordu. Firma geçtiğimiz sene TV’lerde yayınladığı bir pop pencere ile, kullanım şartlarının değiştiğini duyurdu ve firmalardan onay istedi. Ancak burada detaylı olarak televizyon izleme alışkanlığınızı kaydedeceğinden ve bunları saniye saniye paylaşacağından bahsetmedi. Tabii sayfalar bulan sözleşmenin en ücra köşeleri hariç.

2004 yılında evdeki gayet akılsız LCD TV’ye mini PC bağlayarak akıllı hale getirmiştim. Film izlemek haricinde en büyük keyif uzaktaki yakınlarımız ile görüntülü görüşme yapabilme şansıydı. İlk akıllı TV’lerde entegre kameraların gelmesi, iletişim yazılımların ön yüklü olması bu yüzden garipsemedim.

Geçtiğimiz sene bir TV üreticisine artık neden kameralı televizyonlar üretilmediğini sormuştum. Yukarıdaki ihtiyaç bir kenara bırakacak olursak, kameraların varlığı artık tüketiciler için ciddi tedirginlik olmaya başlamış. Çoğu tüketici TV kameralarının üzerine bant yapıştırmaya başlamıştı. Bundan birkaç sene önce yaptığımız bu sohbette, ne yalan söyleyeyim tüketicilerin bu müşkülpesentliği biraz tuhafıma gitmişti. Koskaca teknoloji firmaları bir kameraya sahip olamayacak mıydı? Kaldı ki tüketicilerin büyük bir çoğunluğu TV’ye kendi inisiyatifi ile bir şey kurmuyordu. Yani bence tehdit yoktu.

Ancak şimdi mesele biraz daha ciddileşti. Facebook’un patronu Mark Zuckerberg’in paylaştığı bir resimde görünen kişisel diz üstü bilgisayarının kamera kısmı, bir bant ile kapatılmıştı. Hemen ardından FBI başkanı da benzer bir açıklama yaparak tüm bilgisayar kameralarının üstünün kapatılmasının iyi olacağını söyledi. Her ne kadar bu tarz konularda çok şüpheci davranmasam, hatta Windows 8’den bu yana bir güvenlik yazılımı kullanmayı bile bırakmış olsam da, bu konularda benden çok daha fazla tecrübesi olan bu iki kişinin tavsiye ve uygulamalarının altında bir gerçeklik vardır diye düşünüyorum. Kapatmayacak olsanız bile, o size bakan kameranın önünde biraz tedirginlik hissedip, ona göre davranmakta yarar var.

TEKNOLOJİ TARİHİNDE BU HAFTA

4 ŞUBAT 1999 – Mark Zuckerberg TheFacebook’u kurdu

5 ŞUBAT 1999 – Victoria’s Secret defilesi webden canlı yayınlandı

6 ŞUBAT 1986 – Steve Wozniak Apple’dan istifa etti

7 ŞUBAT 2003 - Gary Kasparov ve Deep Blue satrançta berabere kaldı

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019