Bir cep telefonu yeter

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Geçtiğimiz hafta lansmanı yapılan Samsung galaxy S8 ve S8+, ay sonunda piyasada olacak. Ürünlerin teknik özellikleri, kamera performansları, ekranlarının çerçevesiz oluşu ile ilgili tüm detayları birkaç hafta içerisinde bolca okuyabileceksiniz. Ancak ürün ile birlikte gelen bir başka cihaz benim çok daha fazla ilgimi çekti. Samsung Galaxy S8 ile birlikte satın alabileceğiniz DeX isimli cihaz, cep telefonunuzu artık bir bilgisayara dönüştürecek. 

DeX, telefon standına benzeyen minik bir platform. Üzerinde bulunan USB çıkışları, Ethernet portu ve HDMI bağlantısı sayesinde klavye, fare, ağ ve monitör bağlantısı yapabiliyor. Bu sayede cep telefonunuzu ana ünite gibi kullanıp, bir bilgisayara çevirebiliyorsunuz. Samsung bu dönüştürme işleminde özel bir Google Android arabirimi tasarlamış. Klasik Windows arabiriminde alışık olduğunuz masaüstü, pencere ve ikonları yine burada da görebiliyorsunuz. Lansmanda yapılan sunumda bir tablo uygulaması açılıp, dosyalarda değişiklikler yapıldı ve daha sonra masaüstüne kaydedildi. Kaydedilen bu dosya e-posta uygulaması ile ilgili kişiye gönderildi. Bir iş kullanıcısının günlük yaptığı bir iş süreci birkaç dakikada kolayca yapabilmenin nasıl kolaylaştırıldığı anlatılmış oldu.

Bu aslında yeni bir şey değil. Benzer bir cihazı daha önceden Microsoft tanıtmıştı. Windows Mobile tabanlı cep telefonları, Windows Continumm isimli cihaz ile bir monitöre bağlayabiliyor ve bilgisayar gibi kullanabiliyordunuz. Microsoft mobil cihazlarının pazardan neredeyse silinmesi yüzünden bu Continuum çok yaygın olarak kullanılmadı.

Benzer bir hamle yakında Apple’dan gelebilir. Çünkü Apple’ın son aldığı patent gösteriyor ki, iPhone’lar bir yuva üzerinden iMac’lere monte edilebilecek. Tam da klavyenin önüne gelen kısma monte edilecek olan iPhone’un ne maksatla kullanılacağı ise tam olarak net değil. Dosya transferi, internet bağlantısı ya da özel bir arabirimde telefon işletim sistemini kullanmak olabilir. Ancak kurumsal mobilitede artık cihaz sayısının azalacağı, buna benzer formüller sayesinde tek cihazla ve tercihen büyük ekranlı bir akıllı cep telefonu ile devam edileceği kesinleşmiş gibi görünüyor.

Haftanın Gündemi

Bildiğiniz gibi Twitter’ın canlı yayın uygulaması olan Periscope Türkiye’de yasaklandı. Sebebi ise 2010 yılında bir başka şirketin Periskop (Türkçe olarak) ismini tescil ettirmiş olması. Firma sahibinin en büyük şikayeti canlı yayın uygulaması ile ilgili çok fazla şikayet telefonunun gelmeye başlamış olması. Muhtemelen Twitter eninde sonunda Periskop şirketi ile masaya oturup anlaşma yolunu arayacak. Bu konu bana 2000’li yıllarda yaşadığımız AMD isim tescili davasını hatırlattı. Yine yerel bir marka AMD markasını tescil etmişti ve Türkiye’de bu işlemcilerin satışına yasak koydurmuştu. Ulusal markaların bu pazardaki haklarına daha iyi sahip çıkmaları gerekiyor.

TARİHTE BU HAFTA

4 Nisan 1994, Mosaic tarayıcısını çıkaracak olan Netscape kuruldu

4 Nisan 1975, Bill Gates ve Paul Allen Microsoft şirketini kurdu

3 Nisan 1973, İlk cep telefonu görüşmesi Martin Cooper tarafından yapıldı

3 Nisan 1966, Ayın etrafını dolaşan ilk uydu Luna oldu

2 Nisan 1980, Microsoft ilk donanımı olan Z80 cardboard’u piyasaya sundu

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019