Bu defa farklı mı olacak?

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Güçlü istihdam verisi sonrası piyasalar yukarı yönlü sakin bir seyir izliyor. Son 10 yılın en düşük seviyesine düşen işsizlik oranına (yüzde 4,4) rağmen kimse Fed’in faiz adımlarını hızlandıracağından endişe etmiyor. Wall Street’in bundan önceki iki zirvesinde işsizlik oranı yüzde 4 civarına gerilemişti. Tarih tekerrür edecekse ABD borsaları tepe noktasına yakın olmalı. Fed’in faiz artırımını hızlandıracağından endişelenen yatırımcılar dolara yönelmeli ve 2 yıllık ABD faizlerinde sert bir yükseliş yaşanmalıydı.

Oysa ortalık son derece sakin. Başkan Trump’ın zaman zaman gündeme getirdiği vergi indirimi de olmasa piyasaların oynaklığı dibe vuracak. Güçlü ekonomik verilere rağmen piyasaları sakinleştiren ve bu kez farklı olacağını düşündüren ücret artışlarının makul düzeyde kalması.

İşsizlik oranındaki gerilemeye rağmen istihdam piyasasını sıkıştırarak ücretleri yukarı çeken bir gelişme yaşanmıyor. Bundan önceki döngülerde işsizlik yüzde 4 seviyesine yaklaşırken ücret artışları da yüzde 4 civarında seyrediyordu. Oysa bu kez ücret artışı yüzde 2,5 civarında kaldı. İşsizlikteki gerilemeye rağmen ücret artışlarının makul düzeyde kalması Fed’in parti bitmeden müziği keseceği ihtimalini azaltarak piyasaları rahatlatıyor. Genel beklenti Fed’in Haziran ayında 25bpp faiz artışı yaptıktan sonra durması yönünde. Eylül ayında faiz artışı bekleyenler halen azınlıkta bulunuyor. Piyasaları rahatlatan diğer bir konu emtia fiyatlarında son dönemde görülen gerileme. Petrolden bakıra, demir çelikten alüminyuma, gümüşten tarım ürünlerine kadar uzaman genel bir zayıflık ile karşı karşıyayız.

Emtia fiyatlarındaki gerileme toplam talep koşullarında sert bir gerilemeden kaynaklanmıyor. Tam tersine küresel büyüme tahminleri yukarı yönlü revize ediliyor. Çin haricindeki ülkelerde büyümenin yavaşladığına yönelik bir işaret görülmüyor. Emtia fiyatlarındaki gerileme talep koşullarındaki zayıflıktan ziyade arz tarafındaki artıştan kaynaklanıyor.

Talep tarafındaki zayıflık değil arz yönlü pozitif bir şok nedeniyle de oluşsa emtia fiyatlarındaki gerileme enflasyonist beklentileri aşağı çekerek Fed’i faiz cephesinde daha yavaş adım atmasına neden olabilir. Dolayısıyla zayıf dolar düşük faiz temasıyla riskli varlıklara yönelmeye devam eden yatırımcılar bir kez daha haklı çıkabilir.

Ancak Mayıs ayının piyasalar açısından belalı bir ay olduğu unutulmamalı. Geçmiş yedi yılda yüzde 70-80 ihtimalle Mayıs ayında gelişmekte olan hisse senedi ve döviz piyasalarında düzeltme yaşanmış. Türkiye için yaptığımız çalışmalar da benzer sonuç veriyor. Tarih tekerrür eder demiyoruz. Ama bu defa faklı olacağına dair de elimizde bir kanıt yok.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019