Emin liman aranıyor…

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Ağustos ayı küresel sermaye için tatil ayıdır. Fon yöneticileri zorlu bir yılın ardından uzun bir tatile çıkar, yeni dönem için enerji depolamaya çalışır. Buna rağmen oynaklık seviyesinde bir düşüş yaşanmaz, tam tersine artış görülür.

Likiditenin düşük olması piyasaların iyi ve kötü haberlere verdiği tepkinin boyutunu artırabilir.

Cuma günü Wall Street’te yaşanan gelişmeleri likiditenin düşük olması nedeniyle dalga boyu artan kısa süreli ama şiddetli bir Ağustos fırtınası olarak görüyoruz.

Açıkta yakalanırsanız yıkıcı etkileri olabilen, kısa süreli ama şiddetli bir fırtına ile karşı karşıyayız. Başrolde gene Başkan Trump var. Ancak bu defa yıldırımlarını bize değil Çin’e sallıyor. Dolayısıyla geçen sene ağustos ayında olduğu kadar yıkıcı etkilerinin olmasını beklemiyoruz.

Olayı tetikleyen Çin’in misilleme olarak 75 miyar dolarlık ABD malına %5 -10 ek vergi koyması. Fırtınaya dönüştüren ise Başkan Trump’ın ABD’li şirketlere Çin’e alternatif yaratmalarını ve üretimlerini ABD’ye geri döndürmeyi emretmesi.

Unutulmaması gereken Amerika Birleşik Devletleri Çin Halk Cumhuriyeti değil. Trump’ın emriyle ABD’li şirketlerin Çin pazarını terketmesi söz konusu değil. ABD üretimini Çin’e bağlayan arz zincirinin emir komuta ile kırılması mümkün değil.

Ancak Trump’ın izlediği saldırgan dış politikanın küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü riskleri artırdığı da bir gerçek. ABD’nin bugün Çin ile yaşadığı pazarlık sürecinin benzerini gelecek aylarda Avrupa ile yaşaması muhtemel.

Fed’in put opsiyonu sayesinde piyasalar bu riskleri bugüne kadar büyük ölçüde göz ardı etti. Ancak son dönemde gelişmekte olan ülke varlıklarında ve özellikle Türkiye oynaklık seviyelerindeki artış bizi rahatsız etmeye başladı.

Cuma günü piyasalardaki satış dalgası kısa süreli bir ağustos fırtınası mı yoksa daha büyük bir kasırganın mı işaretçisi bilmiyoruz. Tek bildiğimiz fırtınayı emin limanda karşılamanın daha doğru olacağı.

Ağustos ayında piyasalarda oynaklığın artabileceğini ve bu riskin tam olarak fiyatlanmadığını geçen ay“Fırtına Alarmı” adlı yazımızda paylaşmıştık. ABD ile Çin arasındaki kavganın topyekûn savaşa dönüşmesi riski ve Arjantin varlıklarındaki sert satışlar bizi rahatsız ediyor. Emin limanlara dönülmesi çağrımızı yineliyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019