Piyasalara bayram hediyesi yok

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Uzun bayram tatili sonrası haftaya satıcılı bir seyirle başlıyoruz. Almanya ve Çin’de açıklanan zayıf veriler küresel yavaşlama ihtimalini artırarak hisse senedi ve emtia piyasalarında geçen hafta sert satışlara yol açtı. 

Açıklanan veriler henüz alarm verici olmamasına rağmen tahvil piyasası ABD ekonomisinin 2020 yılında durgunluğa girebileceğini fiyatlamaya başladı. 2 yıllık - 10 yıllık faiz makasının 2007 yılından bu yana ilk kez sıfırın üzerine çıkması ve rekor düşük seviyelere gerileyen 30 yıllık faizler ABD ekonomisinde uzun süreli bir durgunluğu fiyatlıyor.

Arjantin önseçimlerinde popülist Fernandez’in oyların yüzde 47’sini alarak reformcu Macri’ye (%32) fark atması risk iştahını bozan diğer bir gelişme oldu. Fernadez’in başa gelmesi ihtimalini Arjantin’in yeni bir borç yapılandırmasının işareti olarak piyasalarda çok sert satışlar görülüyor.

Arjantin’de yaşanan politik şokun boyutunu anlatmak için bir kaç rakam verelim. Seçim sonuçları sonrası Arjantin pesosu dolara karşı yüzde 18 değer kaybetti. Tahvil piyasasında (-%34) ve borsadaki (-%44) kayıplar çok daha sertti.

Arjantin’den bize ne demeyin. ABD ile yaşanan papaz sorunuyla derinleşen 2018 Ağustos döviz şoku öncesinde Arjantin varlıkları madendeki kanarya rolü oynamıştı. Türkiye, Brezilya ve Güney Afrika varlıkları Arjantin’deki satış dalgasından en çok etkilenen ülkeler konumundaydı.
Tarih tekerrür edecektir demek istemiyoruz. Ama ABD Çin ticaret savaşları nedeniyle gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahının kırılgan olduğu bir ortamda Arjantin varlıklarındaki satış dalgasının gelişmekte olan ülkeler geneline yayılma riski var.

Yüksek borç yüksek faiz tuzağındaki Arjantin ile Türkiye ekonomisi arasındaki benzerlikler sınırlı. Ancak işlerin kötüye gittiği bir ortamda küresel yatırımcının görece zayıf gördüğü ülkeleri aynı sepete koyma alışkanlığını biliyoruz.

Lafı uzatmayalım. Gelişmekte olan piyasaları büyük bir fırtınanın vurma ihtimali artıyor. Hazır av bereketli ve kıyı yakınken emin limanlara yönelmekte fayda var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019