Bu riskler sizi şok edecek…

Açıl SEZEN
Açıl SEZEN Dünyanın Parası acil.sezen@gmail.com

Hep bugünkü risklere odaklanıyoruz ya…

İşimiz nasıl gidecek?

Kur yükselecek mi düşecek mi?

Faizler düşecek mi?

Şimdi sizleri gelecekte başımıza gelmesi muhtemel çok büyük risklere götürmek istiyorum.

Paylaşacaklarım, günlük hayatımızda aslında hemen hiçbirimizin aklına gelmeyen, ancak duyduğunuzda "Yok artık" dedirtecek riskler…

Riskler, Zürih Sigorta’nın her yıl hazırladığı Küresel Risk Raporu’ndan.

Grup, her yıl Davos zamanı yayınladığı bu raporla, global olarak karşılaşılabilecek riskleri tanımlamaya çalışıyor.

Bu yılki raporda, "geleceğin risklerini" çok çarpıcı şekilde paylaşmışlar.

Gelin "aklımızı başından alacak" risklere hep birlikte göz atalım.

Hava manipülasyonu: Eskiden savaşlar ordular arasında olurdu. Askerler kılıçlarla, silahlarla, uçaklarla, füzelerle savaşırdı. Ancak artık teknoloji öyle bir seviyeye vardı ki, bir ülkeye zarar vermek istiyorsanız o ülkenin "havasını" değiştirebiliyorsunuz. Havasını derken, gerçekten havayı kastediyorum. Bugün birçok ülke, teknolojiyi kullanarak hava manipülasyonu yapabiliyor. Denizlerde, göllerdeki su ısısını değiştirerek fiktif bir şekilde yarattıkları su buharını buluta dönüştürebiliyorlar. Böylece istediğiniz bölgeye yağmur yağdırmanız, istediğiniz bölgedeki bulutların yerini değiştirmeniz mümkün. Üstelik, bu yeni de yapılmıyor. Çin, Pekin Olimpiyatları’nın "yağışsız" geçmesini sağlamak için bu teknolojiyi kullanmıştı. Her bir cihaz, yaklaşık 4.5 kilometrekarelik bir alanı yönetebiliyor. Geçen sene Çin, en büyük su kaynağı olan Tibet Platosu’na dünyanın en büyük hava yönlendirici makinesini yerleştirdi. Bu şekilde Alaska büyüklüğünde bir bölgeyi, istediği şekilde yağışla yönetebiliyor. Üstelik bunların tümü yasal; küresel ısınmanın getirdiği sorunları bertaraf edebilmek için tanınan teşvikleri ve imkanları kullanıyorlar.

Yani dış politikada atışırken artık iki kat dikkatli olmak gerekiyor; zira "Havan kime güzelim?" sorusu artık daha fazla can sıkabilir!

Kriptografinin sonu: Tüm dünya güvenliği için şifreleme sistematiğine güveniyor. Kriptografi, tüm dünyada olasılık hesapları ve algoritmaların arkasına saklanan sırların belkemiğini oluşturuyor. Eskiden insan zekası, sonrasında ise kişisel bilgisayarlar ne kadar güçlü olursa olsunlar, kriptografinin yarattığı güvenli alanı aşamadılar. Ancak bugünün en gözde alanlarından biri olan quantum bilgisayarlar; kriptografinin sonunu getirebilecek kadar güzlü. Bütün kamu sırlarının ifşa olduğu bir ortamda yaşanabilecek "sırsız" ortamı düşünün. Kişisel bilgiler, banka, şirket bilgileri, ticari ya da kişisel sır niteliğindeki her şey "kırılabilir". Hem muazzam bir rekabet avantajı hem de korkutucu bir dünya…

Gıda güvenliği sorunu: İklimi manipüle eden; gıda güvenliğini tehdit etmez mi? Eder tabi.. Ticaret savaşları boyut değiştirdiğinde, şirketler arası savaşlar büyüdüğünde, biyolojik olarak yapılacak gıda arzına ilişkin saldırılar, geleceğin en büyük sorunlarından birine dönüşebilir. Bunun çaresi, tarımsal bölgelerin ve ürünlerin çeşitlendirilmesi. Daha dirençli tohum ve geliştirme yöntemlerinin, kuvvetli denetimlerin sağlanabilmesi.

Dijital çıplaklık: Tom Cruise’un Azınlık Raporu filmini hatırlayın. Bugün telefonunuzu yüz tanıma ile açıyor, komutlarınızı ses tanıma ile veriyorsunuz. Dijital çıplaklığımız artık o kadar fazla ki, makineler bizi yürüyüşümüzden, yüz şeklimizden, göz bebeğimizin büyüklüğünden tanıyabiliyor. Dijital olarak dudak okumayla konuşmamızı ortam dinlemesine gerek kalmadan kaydedebiliyor. Makineler artık çeşitli parametreleri bir araya getirerek, sizin suç işlemek üzere olduğunuzu anlayabilecek boyuta geldi.  Bu çıplaklık kişisel güvenliğiniz için tehlikeli. Ancak, modunuza göre pazarlama yapmak isteyenler için de muazzam bir fırsat. Her jest ve mimiğinizin, her adımınızın analizini yapabilecek, bunları kaydedebilecek yetenek ve kapasitede bilgisayarlarımız var artık… Gülümseyin…

Uzay yarışı: Bugün dünya çevresine konuşlanmış yüzlerce uydu mevcut. Dünya üzerindeki silahlanmayı anlamsız hale getirebilecek güce sahip birçok unsur, uzayda kullanılabiliyor. Bu yarışın hızlanması, ülkeler ve şirketler arasındaki yarışın uzaya kayması, dünyada başta internet olmak üzere birçok hayati hizmetin devamlılığı için tehdit oluşturuyor. Geleceğin terör saldırıları dünyadan değil, uzaydan gelebilir.

Yapay zeka manipülasyonu: İnsanların duygularını doğrudan okumaya ve değerlendirmeye dayalı yapay zeka uygulamaları, insan zihninin manipülasyonu için mükemmel bir ortam sağlıyor. Kalp atışınızı, yürüyüş hızınızı, yüz şeklinizi inceleyerek karşınıza çıkartılabilecek yapay zeka uygulamaları, insan zihnini ve kararlarını değiştirme yeteneği kazanabilir… Karşınıza çıkacak haberlerden reklamlara, çaresiz anlarınızda size yaklaşacak insanlara kadar birçok manipülasyon imkanı şu an mevcut. Gelecekte bu teknoloji, oy verdiğiniz partiden, radikalleşmenize kadar birçok davranış manipülasyonuna imkan sağlayacak.

Velhasıl, hayat artık kolay değil.

Sadece bizde değil, dünyanın her yerinde.

Derdim kimseyi korkutmak değil. Ama sadece bugüne odaklananlar için, gelecek çok daha ürkütücü olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eli yatırıma gitmemek... 21 Ağustos 2019
Acılara tutunmak... 03 Temmuz 2019