Cep telefonu bağımlısı mısınız?

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırmaya göre akıllı cep telefonu kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu her 10 dakikada bir telefon ekranlarını kontrol ediyor. Bunu yapmak için de o anda her ne iş yapıyorlarsa ona ara vermiyorlar. Mesela araç kullanmaya, yazı yazmaya, makine kullanmaya veya öğrencilere ders anlatmaya devam ediyor. Yaş kitlesi azaldıkça bunu yapanların oranı daha da artıyor. 

Y ve Z neslinin iş yapış biçiminde devrimsel bir değişim olacağı muhakkak. Akıllı telefonlar, saatler ve diğer cihazlar da iş yapış biçimimizi en çok etkileyen unsurlar arasında geliyor. Her 10 dakikada bu cihazların ekranlarını kontrol etme iç güdüsü, çoğu zaman yapılan işe olan konsantrasyonu da olumsuz yönde etkiliyor. Eğer benim gibi şu anda yazı yazıyor ve bir yandan da biraz uzakta duran cep telefonunuzun uyarı ışığı neden yanıp sönüyor diye merak ediyorsanız aynı kaderi paylaşıyoruz demektir. Ya da bir makine kullanırken, araç sürerken cebinizde titreşen telefonunuza bakma ihtiyacı duymak aynı zamanda kendi ve başkalarının can güvenliğini tehlikeye atıyorsunuz demektir.  

Bu konuda örnekler de çoğalmaya başladı. Cep telefonunu kontrol ederken kaza yapan, kanalizasyon çukuruna düşen ya da farklı sebeplerle kendisini yaralayanların vakalarında ciddi artış var. 

Sizde de cep telefonlarına yönelik ciddi bir saplantı olabilir mi? 

Mesela Nomophobia belirtiniz en durumda? Yani cep telefonunuzdan uzak kaldığınızda yani evde ya da iş yerinde unuttuğunuzda hayatınıza kolayca devam edebiliyor, birkaç saat uzakta kalmayı göze alabiliyor musunuz? 

ABD’de yapılan araştırmaya göre akıllı cep telefonu kullanıcılarının %70’i sabah kalktıklarında cep telefonunu kontrol ediyor. %56’sı yatmadan önce cep telefonlarını kontrol ediyor. %44’ü ise eğer cep telefonlarını kaybedip 1 hafta telefonsuz yaşadıklarında ciddi bir endişeye sahip olacaklarını belirtiyor. Üstelik bu araştırma 2013 yılına ait. Yani tüm bu rakamlar artan cep telefonu kullanımı ve özellikle sosyal medya çılgınlığı sayesinde yükselmiş durumda. 

Bu konuda kişisel olarak ne durumda olduğunuzu merak ediyorsanız şu adımları uygulayabilirsiniz: 

- Herhangi bir sebep yokken cep telefonunuzu kontrol ediyor musunuz?
- Cep telefonunuz yanınızda yokken kendinizi endişeli ve rahatsız hissediyor musunuz?
- Herhangi bir ortamda sosyal etkileşim yerine cep telefonunu mu kurcalıyorsunuz?
- Gecenin yarısında uyandığınız muhakkak cep telefonunuzu kontrol ediyor musunuz?
- Sürekli cep telefonunuzu kontrol ettiğiniz için işinize odaklanamıyor musunuz?
- Cep telefonu bildirimleri sizi yaptığınızdan işten alıkoyuyor ve ekrana bakmaya zorluyor mu?

Eğer yukarıdaki maddelerden çoğuna evet diyorsanız cep telefonu bağımlığınız başlamış demektir. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019