Çocuğunuz yaz tatilinde kodlama öğrensin

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Bilgisayarlar ile ilk tanışmamda küçük bir yanlış seçim kurbanı oldum. Bulunduğum okulda Acorn Electron isimli bir bilgisayarın satışı yapılıyordu. Israrla almak istedim. Babam her ne kadar kendi çevresinde sorup soruşturup, "Commodore varmış onu alalım" dese de ısrar ettim. Acorn Electron evimize girmiş oldu. BBC'nin eğitim odaklı olarak Acorn firmasına sipariş ettiği bilgisayarlardan biri. Buraya küçük bir parantez açalım…

Devlet kurumu BBC, yıllardır İngiltere'de bilgisayarların yaygınlaşması, çocukların daha iyi yazılımcı olmaları için çalışma yürütüyor. 80'lerde BBC bilgisayarlar çok işe yaradı. Bu bilgisayarlar ile büyümüş birçok kişi teknoloji sektörünü değiştiren işlere imza attı. Geçtiğimiz yıllarda bu işi daha da büyüttü. 1 milyondan fazla öğrenciye ücretsiz olarak mikro bilgisayar dağıttı. Bu konu tablet dağıtmaktan çok çok daha başarılı sonuçlar veriyor.

Kapa parantez…

Acorn Electron yüzünden arkadaşlarımın bol bol oyun oynarken ben yüzlerce satır kod yazarak ekranda animasyonlar yapmaya, basit oyunlar oynamaya çalışıyordum. Ancak BASIC kodlama dilini öğrenmemde Acorn Electron'un çok faydası oldu. Belki de teknoloji dünyasına bu kadar yakın olmamı da bu farklı seçime borçluyum.

Gençlerin kodlama öğrenmek için artık aykırı bir bilgisayar seçmesine gerek yok. 10 yaşında ya da 70 yaşında insanlar kodlama öğrenmeye başlıyor, kendi mobil uygulamalarını yazıyor. Yaz tatili gelmişken tekrar hatırlatmak istedim.

Çocuklarınızı spor aktivitelerine, kamplara ya da merdiven altı tuhaf spor okullarına yazdırmayı tercih edebilirsiniz. Ancak onlara gerçekten bir iyilik yapmak istiyorsanız, yaz tatillerinde biraz kodlama ile uğraşmalarına destek olun. 2020 yılından sonra bugün çalışılan, para kazandıran birçok meslek tarih olacak. Otomasyon, akıllı nesneler ve kendi kendine öğrenene makinalar hiç tahmin edemeyeceğiniz meslekleri yok edecek. Ancak onların yerini kodlama bilen yazılımcı gençler dolduracak. Geleceğin bir farklı dünyasında bir adım önde olabilmek için kodlama bilmek büyük bir değer olacak.

Türkiye'de teknoloji ve iletişim şirketlerinin birçoğu kodlama eğitimi için kampanyalar düzenliyor. Her yaştan çocuğun ilgisini çekebilecek programlar var.
Ayrıca online eğitimler sayesinde her yere bu yazılım eğitimleri ulaştırılabiliyor. Çocuklarınızı tüketmeye değil bir şeyler üretmeye teşvik ederseniz, yarınlar çok daha güzel olacak.

Teknolojide bu hafta

6 Haziran 2009 – Palm Pre akıllı telefon piyasaya sürüldü

6 Haziran 1984 – Tetris piyasaya sunuldu

5 Haziran 2005 – Mac bilgisayarlar artık Intel işlemciye sahip

4 Haziran 1977 – VHS video formatı duyuruldu

1 Haziran 1999 – Napster piyasaya sunuldu, müzik endüstrisi kökten değişti

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019