Çocuklarınız yazın boş durmasın

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Tatilin sonlarına yaklaşıyoruz. Daha doğrusu gelişen olaylar ile birlikte muhtemelen ortasını yaşıyor olabilir. Uzun yaz tatilleri birçok çocuk için eğlence demek. Ancak teknoloji sayesinde çocuğunuzun bu yaz tatilinde daha verimli çıkmasını sağlayabilirsiniz. 

Nasıl çocuklar eğitim yaşantısında ilk önce okuma yazma öğrenerek başlıyorsa, geleceğin çocukları için de kodlama bilmek bu kadar önemli olacak. Uzun yaz tatili temel kodlama eğitimi için bulunmaz bir fırsat. Bizim zamanımızda kodlama yaptığımızda en fazla ekranda kendi ismimizi değişik şekillerde görür mutlu olurduk. Şimdi çocuklar kodlama eğitimi sayesinde kendi mobil uygulamalarını yazabiliyorlar. 

Çocuğunuz için kodlama eğitimi aldırmak bulunduğunuz bölgede zor olabilir. Ancak birçok online kurs üzerinden bu işi çok daha rahat yapma şansınız var. Örneğin Microsoft tarafından hazırlanmış olan Açık Akademi (www.acikakademi.com) sitesi farklı yaş gruplarındaki çocukların kolayca eğitim görebileceği bir kaynak. Üstelik bu kaynakta bulunan Kodu bölümünde daha alt yaş gruplarına özel görselliği ön planda olan kodlama dersleri de veriliyor. Bu sayede ilköğretim seviyesindeki çocukların da kolayca yararlanabileceği ve kodlamanın temellerini öğrenip ilk uygulamalarını yazabilecekleri bir içerik oluşturulmuş. 

Kodlama konusunda eğitim veren bir başka önemli kaynak Khan Akademi (tr.khanacademy. org). Burada da çocuklar için kodlama eğitimi ve farklı uygulama dillerinde örnekler ile harmanmış yüzlerce eğitim videosu bulmak mümkün. 

Uygulama geliştirmek giderek önem kazanıyor ancak donanımsal programlama ve robotik uygulamalar da giderek daha fazla önem kazanmaya başladı. 80’li yıllarda bol bol oynadığımız TEES Elektronik setleri artık mazide kaldı. 

Ancak Arduino ve Rasppery Pi gibi mikro bilgisayarları programlamak ve bunlar üzerinde robotik uygulamalar geliştirmek çocuklar için eğlenceli olabilir. Bu alanda kaynak arıyorsanız arduinoturkiye.com ve robotistan. com sitelerine bakmanızı tavsiye ederim. 

Eylül’ü bekleyin 

Teknoloji sektörü açısından Eylül ayı hareketli geçecek. LG’nin V20 ve Apple iPhone 7 lansmanı kesinleşenler arasında. Muhtemelen IFA fuarında da bizi birçok sürpriz bekliyordur. Amiral gemisi bir telefon satın alacaksanız, Eylül ayını beklemenizi tavsiye ederim. Hem kredi kartlarına 12 ve üstü taksit gelmesi de gündemde. Bir iki hafta beklemek yararınıza olabilir. 

Bedava mı, aman dikkat! 

Türkiye’de cep telefonlarında bedava olarak kurulan uygulamaların bazıları ile ilgili ciddi sıkıntılar var. Bedavaya yalnızca güneş doğar… ne kurduğunuza aman dikkat edin. Hem cihazınız için zararlı, hem de kişisel hesaplarınız başka işler i çin kullanılıyor olabilir.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019