Dijital asistanlara doğru

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Eğer halen izlemediyseniz "HER" filmini izlemenizi tavsiye ederim. Cep telefonu ile birlikte gelen bir dijital asistana aşık olan adamın hikayesi. Bilim kurgu filmlerinin bu kadar çabuk gerçekleşmesine alışkın değiliz. Çocukluğumuzda izlediğimiz Star Trek yada Star Wars filmlerindeki görüntülü görüşmeler, anlık mesajlaşmalar ve sesle komut verebildiğimiz bilgisayarların gelmesi için 40 yıl geçmesi gerekti. Şimdi ise iş tuhaf ve ürkütücü bir şekilde hızlandı. Mesela Black Mirror dizisinin bir bölümünde konu olan lensler birkaç sene sonra hayatımıza giriyor. Bu lensler sayesinde hayatınızdaki her anı kaydedebileceksiniz.

Peki, HER filmine konu olan dijital asistanda durum nedir? Bilmeyenler için dijital asistanlar size cep telefonunuz üzerinden bilgi sunan, sizin sesli komutlarınıza yanıt veren ve zamanla sizi tanıyarak daha özelleşmiş çözümler sunan yapay zeka yazılımları. Prematüre versiyonları arasında Siri, Cortana ve Google Now, Amazon Alexa ve Samsung'un yeni Bixby'si sayılabilir. Ancak bunlar henüz çok yeniler. Zaman içerisinde giderek gelişecekler.

Cep telefonunuz ile birlikte gelecek olan dijital asistanınız zamanla sizi daha yakından tanıyacak. Sık gittiğiniz mekanları, iş yerinizi, evinizi, seyahatlerinizi ölçmeye başlayacak. Mesela akşam iş çıkışına yaklaştığınızda, "şimdi çıkma, yol kapandı biraz daha bekle" diyebilecek. Google Apps ve Bixby ile donatılmış Samsung Galaxy 8 şimdilik bunları yapabiliyor. Yoldayken alternatif yol tarif ediyor, çıkmaya yakın olduğumu anlayıp ev yolculuğumun ne kadar süreceğini söylüyor. Ancak dediğim gibi bunlar bile halen başlangıç adımları. Kişisel asistanınız size hangi restoranda indirim olduğunu değil, favori mekanlarınızda neler olup bittiğini siz ona söylemeden iletmeye başlayacak. Yeni bir filme giderken karar vermenizi kolaylaştıracak. Hatta çağrılarınızı bile sizin yerinize yanıtlamaya ve yönlendirmeye başlayacak.

İşime yarayacak şeyler geliyor

Yapay zeka ve dijital asistanlar konusunda benim en önemli beklentim, Google aramalarından beni kurtaracak olması. Özellikle film konusunda ciddi desteğe ihtiyacım var. Yıllarca aradığım bir filmi hasbelkader tesadüfen bulmuştum. Ancak geçen ay düzenlenen Google Cloud Next konferansında tanıtılan Cloud Video Intelligence API, tam benim işimi görebilir. Bu API sayesinde birkaç tarif vereceksiniz ve size uygun içerikler bulunmuş olacak… Google'da denesem, Kungfu, altın, tabure savaşı, 70'ler, Shaolin Tapınağı... mümkünü yok sonuç çıkmıyor. Bizim yerimize arama bilen yapabilen yapay zeka ürünler bu işi çok daha iyi yapabilir. "Bixby, geçenlerde komik bir video görmüştüm üç defa falan izlemiştim Instagramda, hani kedili olan, bulsana onu?" dediğimizde sonuçların akacağı bir gelecek çok uzak değil.

Merakla bekliyorum

Gear S4 ya da S5

Geçtiğimiz hafta sızan bir patent başvurusu Samsung'un gelecek nesil akıllı saatlerinde neler yapacağını ortaya çıkardı. Patent başvurusuna göre Samsung saatlerin tam ortasına, yani ekranın arkasına bir kamera yerleştirecek. Bu kamera selfi mi çekecek yoksa biyometrik güvenlik mi sağlayacak bilmiyoruz. Daha da önemlisi, Samsung tüm kordonu akıllı hale getirecek. Ortaya çıkan patent başvuru kıvrılabilir bir ekranı işaret ediyor olabilir. Tüm bu yenilikler Gear S4'e yetişemez ama muhtemelen S5 içerisinde olabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019