Dijital dönüşümü doğru yakalamak

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Dijitalleşme ve dönüşüm kurumların önündeki tek yol. Zirvelerin, yöneticilerin ya da danışmanların birinci gündem maddesi dijital dönüşüm, endüstri 4.0 ve teknoloji devrimi oluyor. Kurum yöneticilerinin ise bu konuda kafaları karışık. Bu dönüşümü sağlayacak olan liderlerden beklentiler ve yaklaşım bir yana, yapılan işin gerçekten de bir dijital dönüşüm olup olmadığı da ayrıca tartışılır. 

Geçtiğimiz günlerde bu konuda söylenmiş en güzel sözü sizlerle paylaşmak isterim: Dijital bir stratejiye ihtiyacınız yok, dijital bir dünyada yeni bir iş stratejinize ihtiyacınız var. 

Bu cümle günümüz iş dünyasındaki stratejiyi anlamak ve uygulamak için bir yöneticinin gideceği yol haritasını net bir şekilde özetliyor. Eskimiş, 10 yıl önce zaten uygulamış olmanız gereken teknoloji çözümlerini sanki yeni gibi işletmenize uygulamak sizi dijitalleştirmeyeceği gibi, yalnızca teknoloji araçlarını kullanmış olmak yapacağınız harcamalar da sizi başarıya taşımayacaktır. Çünkü günümüzde zaten her şey dijital evrende olup bitiyor. Siz bu evrene ayak uyduracak yeni çözümleri geliştirmeli, yeni iş fırsatlarını yakalamalısınız. 

Daha evvelki köşemde Delta Airlines tarafından geliştirilen başarılı bir çözümü örnek olarak göstermiştim. Bir havayolu şirketi tüm hosteslerine akıllı mobil cihaz dağıtarak 20 bin feet yükseklikte bir seyahat acentası, araç kiralama şirketi ya da otel rezervasyon birimi gibi çalışabiliyor. Havayolu şirketi hem para kazanabileceği yeni bir iş fırsatı oluştururken hem de müşterilerine daha fazla çözüm sunarak memnuniyeti artırıyor. 

Bu tarz çözümleri bulmak için çok aramanıza gerek yok. Havada uçarken her yolcunun indiğinde bir araç kiralamak ya da şehirde varacağı noktaya ulaşmak, otel bulmak gibi sıkıntılarının olduğu zaten bilinen bir gerçek. Aynı şekilde bir mağazaya girdiğinizde beğendiğiniz takım elbise ya da gömleğin size uygun bedeninin bulunup bulunmadığını da merak edebilirsiniz. Şu aralar Slim Fit modası hızla yayılırken, benim mağaza görevlileri yaşadığım sık diyaloglardan biri bu. Mağazalar ERP sistemleri üzerinden artık bu ürünlerin en yakın hangi mağazada olduğunu görebiliyorlar. Bunun için zaten müşteri ödemeleri ve paketleme ile yoğun olan kasadan hizmet almanız gerekiyor. ABD’de bir firma ise IoT platformunu kullanarak bu işi akıllı bir şekilde çözmüş. Müşteri ister mağaza içerisinde online satış noktasından, isterse kendi mobil uygulamasından uygun beden veya renkteki ürünleri görebiliyor, dilerse online sipariş edebiliyor ya da en yakın mağazanın bilgisini alabiliyor. Tüm giyim mağazalarında sıkça yaşanan bir sorunun aslında dijital araçlar ile çözümü var. 

Yöneticiler müşterilerinin ya da operasyondaki işleyişlerinin sorunlarına, taleplerine ve olası fırsatlarına çok daha iyi odaklanacak olursa, dijital dönüşümü başarabilir. Bu başarı yalnızca işin hızlanması değil, daha iyi kontrol, daha fazla verimlilik, daha fazla kâr anlamına gelir. Bu fırsatları yakalamak, bu potansiyeli görmek için de tek bir iş yöneticisinin liderliği yeterli olmaz. CEO, CIO, CMO, CFO ve COO gibi farklı iş yöneticilerinin eş güdüm içerisinde çalışması ile dijital dönüşüm mümkün hale gelecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019