Diyarbakır’ın UNESCO coşkusu ve turizm potansiyeli

Mahir SOLMAZ
Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan mahir.solmaz@dunya.com

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı’nın (UNESCO) 39’uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı UNESCO’nun dönem sözcüsü olan Almanya’nın Bonn kentinde yapıldı. Yapılan toplantıda “Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı” adıyla hazırlanan dosya, üyelerin oybirliği ile verdiği karar sonucunda listeye girdi. 

Kuşbakışı kalkan balığını andıran biçimiyle kenti baştanbaşa kuşatan Diyarbakır Surları ve hemen yanı başındaki Hevsel Bahçeleri muazzam bir görünüme ve dokuya sahip. Bu alanın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesi için uzun bir dönemdir yürütülen çalışmalar çerçevesinde oluşturulan adaylık dosyası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO komitesine sunulmuştu. Üzerindeki yazıtları, burçları ve bezemeleriyle görkemli bir açık hava müzesi konumunda olan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, Türkiye’nin Dünya Kültür Mirası listesinin 14’üncüsü olarak yerini aldı. 

Gelinen bu başarılı süreç ile ilgili birkaç noktaya değinmek istiyorum. Öncelikli olarak; kent yöneticilerinin bu konuda göstermiş oldukları birliktelik… Her zaman olması gereken bu. Birlikte hareket etmek ve kentin geleceğine katkı sunmak… Yıllardır bu yönde atılan her adımın arkası mutlaka başarı olmuştur. 

Diğer değinmek istediğim konu ise; UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmekte bile gecikmedik mi? Geciktik elbet... Ama zararın neresinden dönülse kardır. Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde yapımı devam eden Helinamın Termal Tatil Köyü’nün yatırımcısı işadamı Hamza Öner’in davetlisi olarak, tesislere gittik. Devasa bir yatırım yapıyor Hamza Öner… Çermik’te termal açıdan dünyanın en zengin ikinci suyuna sahibiz. Surlar binlerce yıldır var. Çermik’teki termal su binlerce yıldır akıyor. Ve binlerce yılın ardından biz bunları yeni yeni katma değere dönüştürebiliyoruz. Yeni yeni turizmin ne olduğunu anlıyoruz. Verilecek o kadar çok örnek var ki. Diyarbakır gerçek bir açık hava müzesi. Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış. 

Emeği geçen tüm herkese, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’a, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’ya, sivil toplum kuruluşu başkanları ile akademisyenlere, bu sürecin en ufak detayında yer alan tüm herkese teşekkür ediyorum. Şehre bir tebessüm, bir gülümseme geldi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar