Diyarbakır iş dünyasının gündemi bedelsiz arsa tahsisi

Mahir SOLMAZ
Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan mahir.solmaz@dunya.com

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) başta olmak üzere, kent iş dünyasındaki birkaç kurumun gündemi, 14 Mayıs 2018 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile organize sanayi bölgelerinde yer alan parsellerin, ilçelerin gelişmişlik düzeyine göre farklı indirim oranlarıyla tahsis edilmesi. DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya'nın konuya ilişkin yaptığı açıklamaya kısa kısa değineceğim. Ancak öncesinde Diyarbakır'daki OSB'lerin Bakanlar Kurulu kararı öncesi ve sonrası durumlarını ele almak gerekiyor.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi, merkez Yenişehir ilçe sınırları içerisinde. İkinci kademe ilçeler arasında yer alan Yenişehir'deki mevcut organize sanayi bölgesi ve ek OSB alanında daha önce yüzde 100 bedelsiz arsa tahsisi yapılırken, yeni düzenleme ile yüzde 40 indirimli arsa tahsisi yapılmış olacak.

Diyarbakır ilinde kuruluşu tamamlanan ve henüz arsa tahsislerinin yapılmadığı Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi de Yenişehir ilçesinde bulunduğundan, yine yüzde 40 indirimli arsa tahsisi uygulamasından yararlanacak.

Diyarbakır Bağlar ve Kayapınar ilçeleri ise üçüncü kademe gelişmiş ilçeler arasında yer aldığından indirimli arsa tahsis oranı yüzde 60 olacak. İlde planlanan, yer seçimi tamamlanan ve imar çalışmaları devam eden 2. Organize Sanayi Bölgesi de Kayapınar ilçesinde yer alıyor.
İlçelerin gelişmişlik düzeyine göre yapılan bu düzenleme, Diyarbakır gibi yatırımcı almakta zorlanan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde yatırımlar için dezavantaj oluşturacağı muhakkak.

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, bu düzenleme ile daha çok batı illerinde kümeleşen sanayi tesislerinin yeni yatırımlar için aynı il veya yakın il sınırları içerisinde yer alan ilçelere yöneleceği görüşünde. Hali hazırda mevcut yatırım koşulları ve destekler ile zorlandıkları ülkenin batı bölgesinden bölgeye yatırımcı çekmenin bu düzenleme ile daha da zorlaşacağının altını çizen Kaya, bu durumun bölgede kendi sermayesi ile iş kuran bölge insanının yatırımlarını geliştirilmesini de olumsuz etkileyeceğini ifade ediyor.

Bölgedeki yatırımları olumsuz etkileyecek bu düzenlemenin gözden geçirilmesi ve bölge ve Türkiye’nin sanayisi gelişmiş bölgelerindeki indirimli tahsis uygulamalarının yeniden düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Kaya, yeni düzenleme ile 6. Bölge illerinin tamamının ilçe ayrımı yapılmadan %100 bedelsiz tahsis uygulaması kapsamına alınması gerektiğini belirtiyor.

Kaya, sanayisi gelişmiş bölgelerde yapılacak indirimli tahsis uygulamasının bölgesel kalkınma hedefleri ve geri kalmış bölgelere yatırımcı çekilmesi hedefleri ile çeliştiğini vurgulayarak, yeni düzenlemenin bölgesel kalkınma hedefleri, geri kalmış bölgelerde ve illerde yatırım ortamının iyileştirilmesi hedefleriyle uyumlu bir şekilde yapılmasının gerekliliğine işaret etti. Umarız, bu seslere kulak verilir ve gerekli adımlar en kısa sürede atılır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar