Doğalgaz indiriminin ayak sesleri

Mehmet KARA
Mehmet KARA ENERJİ GÜNDEMİ mehmetkara2007@yahoo.com.tr

Geçtiğimiz kasım ayından bu yana Türkiye’de doğalgaz satış fiyatlarında bir indirim beklentisi oluşmuştu. 

Bu yöndeki beklentinin yükselmesinde bizim yazdığımız birkaç yazı ne kadar etkili oldu bilemeyiz. Ancak şubat ayı sonu için yine böylesi bir beklenti var.

Üstelik bu ihtimal giderek güçleniyor. 

Çünkü aldığımız duyumlara göre Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) doğalgazdan elektrik üreten kamu santrallerine sattığı yakıtın fiyatında ciddi bir indirim uygulamaya başladı. 

Az buz değil, ciddi bir indirim söz konusu. Bundan bir yıl önce 375 dolara yakın bir fiyattan satılan doğalgaz bugünlerde kamu kontrolündeki doğalgaz çevrim santrallerine 220 dolara yakın bir fiyattan veriliyor. 

Bu uygulamanın, toptan elektrik pazarındaki gün öncesi piyasa takas fiyatının yeniden 100 TL’nin altına inmesinde rol oynamasının özel sektör elektrik üreticilerini rahatsız etmesini bir yana bırakalım, bu başka bir mesele...

Ama çevrim santrallerine düşük fiyata gaz tedariki kararı, uluslararası piyasalarda son bir buçuk yılda petrol ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan düşüşün BOTAŞ’ın elini ne kadar rahatlattığını göstermesi açısından önemli. 

İşte bu rahatlık, uzun süredir beklenen, doğalgaz faturalarını düşürecek hamlenin çok yakın olduğuna dair çok önemli bir işaret. 

Tamam, kış biterken yapılacak bir indirim evinde doğalgazla ısınan vatandaşın faturasını düşürse bile ucuz doğalgazın cüzdanına etkisini sınırlı kılacak. 

Ama böylesi bir adımın ekonominin bütünü üzerinde başka olumlu etkileri olacaktır. 

Nasıl mı? Çok ayrıntıya girmeyelim ama şöyle... 

Doğalgaz satış fiyatlarında yapılacak bir indirim, sanayi ve ticarethaneler başta olmak üzere büyük ölçekli tüketicilerin enerji faturalarını aşağıya çekecek. 

Bunun yol açacağı üretim maliyetlerindeki düşüş önce çekirdek enfl asyona, sonra da tüketici fiyat artıları endeksine aşağı yönlü bir etkide bulunacak. 

Ne diyelim? Geç olsun da güç olmasın... 

Doğalgaz fiyatında indirim doğru bir karar olacaktır ve yakındır... 

Umarız yanılmayız...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar