Elektrik sektörü nasıl toparlanır?

Mehmet KARA
Mehmet KARA ENERJİ GÜNDEMİ mehmetkara2007@yahoo.com.tr

Geri dönmeyen krediler nedeniyle zora düşen bankalara 28 milyar liralık devlet iç borçlanma senedi (DİBS)koyularak sermayeleri güçlendirilecek.

Sorunlu kredilerde başı çeken sektörlerden biri de enerji. Çünkü kullandıkları krediler döviz cinsinden, elektrik satış fiyatları ise TL cinsinden.

İyi de hem elektrik sektörü oyuncuları hem de bankalar, bunun böyle olacağını en baştan biliyordu zaten. Dolayısıyla krediyi alanın da verenin de bu işte sorumluluğu var elbette. Ama iş sadece elektrikçileri değil bankacılık sektörünü de zora sokacak boyutlara ulaştığına göre başka yerlerde de hata yapılmış olmalı değil mi? Türkiye’de enerji oyununda, kurucu ve hakem konumundaki kurum ve kuruluşlardan söz ediyoruz.

Her neyse, olan oldu. İleriye bakmalı. Elektrik oyuncuları hem dara düşmeden kendilerini ileriye taşımalı, hem de diğer sektörler için de manivela etkisine sahip enerji maliyetlerinin aşağıya düşmesine hizmet etmeli.

Peki nasıl? Bu soruya cevap verebilmek için, son yaşananların nedenlerine bakmakta fayda var. Dövizle ithal edilip elektriğe çevrilen kömür ve doğalgazın maliyeti yükselirken elektrik fiyat tarifeleri de bu maliyet değişimine bağlı belirlenmeli.

Ayrıca devletin elektrik üretim ve satış şirketi, son 70-80 yılda kurulmuş, ağırlığını HES’lerin oluşturduğu elektrik üretim kapasitesini, piyasa mantığını kırmayacak bir yaklaşımla kullanmalı.
Elektrik santrali kurması için yatırımcıyı teşvik edip, bu alandaki projelerin finansmanı için bankaları heveslendirip sonra kenara çekilmek olmaz.

Enerji yönetiminin de sıkça ifade ettiği kesintisiz, kaliteli, sürekli, makul fiyatlardan enerji tedariki mantığının çalıştırılması isteniyorsa yapılacak şey belli.

Elektrik fiyatlarını geçici olarak düşük tutmaya yarayacak palyatif çözümler yerine, kalıcı ve sağlıklı bir enerji piyasası oluşumunu sağlamanın yolu aranmalı.

Bu sayede tüm ekonomi aktörleri de enerjiyi en verimli şekilde kullanmaya yönelecektir.
Ne de olsa enerjide dışa bağımlı bir ülkeden söz ediyoruz. Dışarıya bağımlı olduğunuz bir ürünün fiyatının, kendinizde bol bulunandan daha ucuz beklemek doğru olmasa gerek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar