Yüzümüzü güneşe döndürten tarifeler!

Mehmet KARA
Mehmet KARA ENERJİ GÜNDEMİ mehmetkara2007@yahoo.com.tr

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK - Kurul), elektriğini görevli tedarik şirketlerinden alan serbest olmayan tüketicilere uygulanan fiyat tarifesini 1 Ekim’den geçerli olmak üzere yüzde14.9 arttırdı. Tarifelere 1 Temmuz 2019 tarihinde de yüzde 14.98 zam gelmişti. Böylece üç ay içinde söz konusu fiyatlar yüzde 30’dan fazla artmış oldu.

Özellikle tarifeler üzerinden ticarethane ve sanayi elektriği kullanan aboneler kabaran enerji faturasının altından nasıl kalkacaklarının derdine düştüler. Hayat boşluk tanımaz, serbest tüketicilere yönelik tarifenin altında fiyat teklifleri hazırlayan oyuncular piyasada tekrar daha görünür oldular.

Bu arada vatandaş yapılan zamların arkasını önünü sorgulamaya çalışıyor ama yetkililer tarafından bu konuda doyurucu bir açıklama yapıldığı söylenemez. Görünüşe bakılırsa onlar konu bir an önce gündemden çıksın da dert dinlemekten kurtulalım kaygısındalar. Tek açıklama EPDK’dan geldi, o da zammın arkasında EÜAŞ’n görevli tedarik şirketlerine verdiği elektriğin fiyatını 20 kuruştan 34 kuruşa yükseltmesinin yattığıydı. Bu açıklama bırakın vatandaşın derdine deva olmayı, kafaları daha çok karıştırıyor. Hem vatandaşa ne ki, EÜAŞ’ın geçmişte maliyetinin çok altında fiyattan elektrik sattığı için uğradığı zararı telafi etmeye çalışmasından?

Mesken abonesinin durumu belli, konut elektriği son bir yılda yüzde 19.7 zam görmüş. Ama enflasyonun tek haneye koştuğu bir ortamda ticarethane ve sanayi elektriğine yüzde 30’un üzerinde zam geldi.

O halde gelelim iş dünyasına, yani büyük ölçekli elektrik tüketicilerine. Onların yapabileceği iki şey var. Biri serbest elektrik satıcılarıyla pazarlığa oturup indirimli fiyat almaya çalışmak. Diğeri ise kendi elektriğini üretmek. Evet yanlış duymadınız, kendi ihtiyacını karşılamak amacıyla elektrik yatırımı yapmak. Burada en iyi seçenek de güneşe dayalı çatı üstü elektrik üretim sistemleri.

Bugüne kadar çatı ve cephelere kurulacak öz tüketim amaçlı güneş santrallerini cazip kılmak için çok adım atıldı, karar alındı, düzenleme yapıldı. Ama kabul etmek gerekir ki, bunların hiç biri elektrik tarifelerine yapılan zam kadar etkili olmamış görünüyor.

Son günlerde elektrik zammına karşı kendimi nasıl koruyabilirim diyen girişimcilerin çoğunun aklına en az bir kere güneş santrali kurmak gelmiş olmalı. Yani zamlar iş dünyasının yüzünü güneşe çevirmesine yol açtı. E ne yapsınlar, başka çare yok, elektriğe zam geldi mi gelecek mi kaygısıyla maliyet hesaplayamamak, buna bağlı olarak da ürün ve hizmet fiyatlaması yapamamak nereye kadar?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar