Doğalgaz zammı niye yazın ortasında yapıldı?

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Hava sıcak mı sıcak... Vatandaş nasıl serinleyeceğinin peşinde... Hangi yaz yakılmış olabilir ki zaten; bu yaz da kaloriferler, kombiler sessizce kışı bekliyor. Lapa lapa kar yağacak günleri...

Terden sırılsıklam olmuş vatandaş tabii ki şu günlerde doğalgaz faturasını düşünmüyor. Zaten o ince ayar zam da pek umursanmış değil. Hani yüzde 15 değil de yüzde 14.97 zam yapılmıştı ya doğalgaza, işte ondan söz ediyoruz. Ağustosta, yazın göbeğinde kimsenin derdi olmazdı, olmadı da nitekim doğalgaz zammı.

Vatandaş son dönemde elektrik fiyatına odaklanılmış durumda. Malum elektriğe geçen ay yüzde 15 zam geldi. Elektrik bu, yazı kışı yok ki her daim kullanılıyor. Üstelik yazın kliması olanlar daha fazla elektrik tüketmek zorunda kalıyor.

Dönelim yine doğalgaza, doğalgaz zammına...

Ve başlıktaki soruyu soralım bir kez daha...

Yazın ortasında doğalgaza niye zam yapıldı?

Para lazımdı da, doğalgaz zammı sayesinde Hazine’ye kaynak sağlansın amacıyla mı hareket edildi.

İyi de doğalgaz kullanımı adeta dip noktada. Şimdi zam yapıp hasılat elde etmek mümkün değil ki.

Yoksa sakın “vatandaş zammı hissetmesin” diye yaz ortası seçilmiş olmasın!

TÜFE’ye ağustosta vatandaşa kışın!

İki gün önce de yazdık. Doğalgazın TÜFE içindeki ağırlığı yüzde 1.8054 düzeyinde. Yapılan zammın TÜFE’ye doğrudan aylık etkisi 0.27 puan olacak.

Ağustos ayında TÜFE doğalgaz zammından dolayı 0.27 puan daha fazla artsa ne olur, artmasa ne olur...

Vatandaş ağustos ayında doğalgaz zammını hissedecek mi, hayır. Önemli olan da bu.

Ama kış geldiğinde, soğuklar başladığında, kalorifer ve kombiler gürül gürül yandığında bu yüzde 14.97’lik zam öyle bir hissedilecek ki. Ama, işte o aylarda enflasyonda bir “hissetme” olmayacak.

“Enflasyona bakın” denilecek, “Ne zammı”!

Bir başka ifadeyle doğalgaz zammı cepleri o aylarda yakmaya başlayacak ama TÜFE’deki cılız ateş çoktan sönmüş olacak.

Hani zam oranını yüzde 15 değil de yüzde 14.97 olarak ayarlamak nasıl bir ince hesabın sonucuysa, öyle anlaşılıyor ki zammı doğalgaz kullanımının yaygınlaştığı dönemin çok öncesinde tek kalemde yapmak da bir cinlik örneği.

199 ayın dördüncü büyük aylık zammı

Arşivlerde bulunsun istedik; doğalgaz fiyatlarında 2003 yılından bu yana aylar itibarıyla oluşan fiyat değişimlerini aktarıyoruz. Kaynağımız Türkiye İstatistik Kurumu'nun tüketici fiyat endeksi. Tablodaki oranlar, TÜFE kapsamındaki doğalgaz fiyatının değişimini gösteriyor.

Değişim hesaplanan 2003 yılının şubat ayından bu yılın ağustos ayı sonuna kadar tam 199 ay geçmiş durumda. Bu 199 ayda doğalgaza altı kez yüzde 10’un üstünde zam yapıldı. Yüzde 10’un üstündeki zamları tablomuzda sarı ile gösteriyoruz.

İşte o yüklü zamların biri de bu ağustosta yapılan zam. Yüzde 14.97, doğalgaza şimdiye kadar bir seferde yapılmış dördüncü büyük zam durumunda.

Doğalgaza geçen yıl ağustosta da zam yapılmış, ancak bu zammın oranı yüzde 7.45’te tutulmuştu. Geçen yılki zam eylül ve ekimde de devam ettirilerek bir anlamda üçe bölünmüştü.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar