Dolar milyarderleri sınır tanımıyor

Osman ULAGAY
Osman ULAGAY DÜNYA GÖZÜ

Küresel kapitalizm ve dijital devrim, dünyaya yeni dolar milyarderleri kazandırmaya devam ediyor. Eşitsizlik sorununun giderek daha çok tartışıldığı bir dünyada, dolar milyarderleri milyarlarına milyarlar katıyor. İsviçre bankası UBS ile PwC(Price Waterhouse Coopers) adlı danışmanlık kuruluşu tarafından hazırlanan raporda yer alan veriler, dünyada kaygı verici gelişmelerin yaşandığı bir yıl olan 2016 yılının dolar milyarderleri için hiç de kötü geçmediğini, hatta parlak bir yıl olduğunu ortaya koyuyor.

Rapora göre, dünya ekonomisinin %3.5 dolayında büyüdüğü 2016 yılında dolar milyarderlerinin toplam serveti %17 artarak 5.1 trilyon dolardan 6 trilyon dolara yükselmiş. Dünyadaki dolar milyarderlerinin sayısı ise %10 artarak 1542 kişiyi bulmuş 2016 sonunda.

Dolar milyarderlerinin kıtalara ve ülkelere göre dağılımı, dünya ekonomisindeki ağırlıkların nasıl değişmekte olduğunu da gösteriyor. Asya’daki dolar milyarderlerinin sayısı 2016 yılında 117 (%23) artarak 637’ye ulaşmış. Böylece Asyalı dolar milyarderlerinin sayısı Amerikalı milyarderlerin sayısını ilk kez geçmiş. ABD’li dolar milyarderlerinin sayısı 2016’da ancak %5 artarak 563’e yükselirken Avrupalı milyarderlerin sayısı 342’de kalmış. Çinli milyarderlerin sayısı 67 artışla 318’e, Hindistanlı milyarderlerin sayısı ise 16 artışla 100’e ulaşmış 2016 sonunda.

Servet toplamında ABD önde ama..

Bu araştırmanın ilk yapıldığı yıl olan 1995’de 80 milyar dolar dolayında olan dolar milyarderlerinin toplam serveti 2016 sonunda 6 trilyon dolara tırmanırken ABD’li milyarderlerin serveti %15 artarak 2 trilyon 753 milyar doları bulmuş. Asyalı milyarderlerin toplam serveti çok daha hızlı (%31) artarak 1 trilyon 965 milyar dolara yükselmiş. Avrupalı milyarderlerin toplam serveti ise %5’lik bir artışla 1 trilyon 319 milyar dolara erişebilmiş. Bu artış trendinin sürmesi halinde Asyalı milyarderlerin toplam servetinin dört yıl içinde ABD’li milyarderlerin toplam servetini geçmesi bekleniyor.

Gayrimenkul fiyatında artış Çinli zengin sayısını artırdı

Asya’daki milyarderler içinde aslan payını alan Çinli milyarderlerin hızlı yükselişinde, Çin’de altyapı yatırımlarının ve hızlı büyümenin sürmesinin, Çinli orta sınıfın genişlemeye ve zenginleşmeye devam etmesinin ve gayrimenkul fiyatlarındaki yükselişin etkili olduğu anlaşılıyor. Emtia fiyatlarında gözlenen artışların da Asyalı milyarderlerin yükselmesinde rol oynadığı belirtiliyor UBS-PwC raporunda.

ABD’deki dolar milyarderlerinin ise büyük ölçüde teknolojideki gelişmelerden ve özellikle dijital devrimden yararlanarak varlıklarını artırdığı görülüyor. Dijital ekonominin yükselen yıldızları olan Apple, Amazon, Google, Facebook ve Microsoft gibi şirketlerin ciroları, karları ve hisse fiyatları yükselmeye devam ederken sahipleri de dolar milyarderleri sıralamasında üst sıralara yükseliyor.

Daha çok eski ekonominin temelini oluşturan sektörlerde ve lüks tüketim ürünleri alanında faaliyet gösteren Avrupalı milyarderlerin ise servetlerini korumaya çalıştığı görülüyor. Avrupa’da en yüksek servet artışını %15 zenginleşen Fransız milyarderleri alırken onları İsviçreli ve İspanyol milyarderler izlemiş 2016’da. Dolar milyarderlerinin sahip bulunduğu kuruluşların 2016’da toplam 27.7 milyon kişiyi istihdam ettiği ve hayır kurumlarına büyük bağışlarda bulunduğu da belirtiliyor raporda.

Sanat ve sporda milyarder damgası

UBS-PwC raporu, servetlerini kendi beceri ve çabalarıyla yaratmış olan dolar milyarderlerinin oranının giderek arttığına da dikkat çekiyor. 1995’de %40 olan bu oranın 2016’da %70’e yükseldiği, özellikle Asya ve ABD’deki yeni milyarderlerin bu oranın yükselmesine katkıda bulunduğu belirtiliyor. Dolar milyarderlerin ortalama yaşı ise 1995’de 60 iken 2016’da 63’e yükselmiş bulunuyor. Rapor, dolar milyarderlerinin sanata ve spora duydukları ilginin boyutları konusunda da ilginç veriler içeriyor. Dünyanın önde gelen 200 sanat kolektörü içinde yer alan dolar milyarderlerinin sayısı 1995’de 28’den 2016’da 72’ye yükselmiş. Bu 72 sanat kolektörü milyarderden 42’sinin Amerikalı olduğu ama Asyalı ve özellikle Çinli kolektörlerin sayısının artmakta olduğu belirtiliyor.

Dolar milyarderlerinin spora ve spor kulüplerine duyduğu ilgi ise şaşırtıcı boyutlarda. UBSPwC raporuna göre dünyanın önde gelen 140 spor kulübünden 109’unun sahibi dolar milyarderleri. Bu kulüplerden 60’ının sahibi Amerikalı, 20’sinin sahibi Avrupalı, 29’unun sahibi ise Asyalı milyarderler. Bu konuda müthiş bir rekabet var dolar milyarderleri arasında.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar