Dükkânlar kapanmayacak

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Son 3 yıldır çok daha sık gündeme gelen e-ticaret pazarında rakamlar halen istenen seviyelere gelebilmiş değil. 

Saleduck ve TÜBİSAD tarafından yapılan araştırmaların sonuçlarına göre e-ticaret hacmimizin, geleneksel perakendeye göre oranı gelişmiş ülkelere göre halen çok düşük seviyelerde. Bu oranlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz: 

ABD: Yüzde 8,4

İngiltere: Yüzde 12,2

Fransa: Yüzde 6,2

Çin: Yüzde 8,5

Brezilya: Yüzde 3,5

Türkiye: Yüzde 1,6

Hindistan: Yüzde 1,5

Görüldüğü gibi toplam perakende ticaretinin henüz daha yüzde ikisini bile e-ticaret üzerinden yapmıyoruz. Ancak bu rakamlarda dikkat edilmesi gereken bir başka husus daha var. Gelişmiş ülkelerdeki hızlı penetrasyon, yüksek refah, lojistiğin çok daha gelişmiş olması gibi faktörleri bir araya getirdiğinizde bile İngiltere hariç yüzde 10’lara ulaşması mümkün görünmüyor. 

Geçtiğimiz günlerde dijitalleşme üzerine Türkiye’nin önde gelen düşünce liderleri ile bir toplantı gerçekleştirdik. Özellikle perakende sektöründeki e-ticaret hacmi her sene artıyor olmasına rağmen, müşterinin dükkanlara ve alışveriş merkezlerine olan ilgisinin de arttığı belirtiliyor. 

Yurtdışındaki rakamlar da bunu doğruluyor. e-ticaret serüvenine bizden çok daha önceden başlamış olan ülkelerdeki perakende satışlarının henüz yüzde 12’si e-ticaret üzerinden yapılıyor.

Her ne kadar ülkelerin kültürleri ve sosyolojik faktörler de alışveriş anlayışında etkili olsa bile, Amazon gibi e-ticaret devlerinin bile fiziksel mağazalar açma konusunda çalışmalar yapmaya başlamaları bize gösteriyor ki klasik mağazalar yok olmayacak. Elbette dükkanların kapanmayacak olması değişmeyecekleri anlamına gelmiyor.

Önümüzdeki dönemde dükkanlarda çok daha yoğun bir şekilde teknolojinin kullanılmaya başlandığını göreceğiz. Bir anlamda dijitalleşme ilk önce perakende sektörünün fiziksel mağazalarında başlayacak. Bu mağazalar artık tamamı teşhir edilmese bile her ürüne ulaşabilmenin ve deneyimleyebilmenin merkezi olacaklar. Mağazalar ve ana depo arasında ürün değişimi, dijital teknolojiler ile farklı deneyimler ve katma değerli servisler ile mağazalar yavaş yavaş şekil değiştirmiş olacaklar. 

Perakende sektörü e-ticaret sektörüne verdiği önemin çok daha fazlasını mağazalarının dijitalleşmesine ve müşteri ihtiyaçları doğrultusunda dönüşümüne ayırdığında, iki farklı alışveriş biçiminin birbirini tamamladığını ve birbirlerinin rakibi olmadığını görmüş olacak. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019