E-ticaret nasıl kurtulur?

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Teknoloji dünyası açısından geçtiğimiz ve bu haftanın gündemi oldukça yoğun. Bir yandan Apple yeni ürünlerinin tanıtımını yaptı. Diğer yandan e-ticaret dünyasının iki farklı markası kapandığını duyurdu. Bu hafta ise E3 oyun fuarı gerçekleştiriliyor ve hem donanım hem de oyun tarafında ciddi açıklamalar var. Diğerlerine daha detaylı olarak TeknoTrend ekimizde değerlendireceğim. Bu haftanın konusu ise e-ticaret

E-ticaret sorun halen lojistik

Bukoli büyük bir umutla ortaya çıkmıştı. Geçtiğimiz hafta operasyonuna son verildi. İşin özünde, evde olmadığınız zaman e-ticaret sitelerinden yaptığınız alışverişlerin eve nasıl geleceği ile ilgili soruna çözüm bulmak yatıyor. Biz plaza çalışanları bu konuda rahatız.

Muhaberat servisleri sizin adınıza kolinizi alıyor, masanıza bırakıyor. Ancak mesai saatlerinde evinizde kimse yoksa, satın aldığınız ürünlerin size ulaşması neredeyse imkansız. Çoğu zaman kapınıza kargo firması tarafından iliştirilmiş bir pusula görüyorsunuz. Bukoli, bu işe basit bir çözüm getiriyordu. Yakınlarda bulunan esnaf sizin adınıza kolinizi teslim alacak, siz de akşam 7 veya 8'de köşedeki bakkaldan, terziden, manavdan ya da anlaşmalı bir başka esnaf dostunuzdan kolinizi alacaktınız.

Böyle mahallelerin hızla azaldığı, herkesin bu tarz işleri kendisine angarya olarak gördüğü bir dönemde yürümesi zaten zor bir işti. Daha da önemlisi, hiçbir esnaf, kazanacağı birkaç lira için kocaman kolilere göz kulak olmak ve bunların mesuliyeti yüklenmek için çaba göstermez.

Peki bu işin çözümü nedir?

Mesele, zaten gündelik hayatta başka bir işe odaklanmış olan esnafa havale edilerek çözülemez. Bunun için ayrı bir hizmet kurulması sorunu daha kolay çözer. 20 milyona yaklaşan nüfusu ile İstanbul gibi metropollerde, adrese tam zamanında yapılacak bir lojistik hizmeti ciddi anlamda talep toplayabilir. Bunu en doğrusu kargo şirketleri yapabilir. Ancak gördüğüm kadarıyla bu kadar yıllık tecrübelerine rağmen hiçbir kargo şirketi e-ticaret paket teslimlerine yönelik bu şekilde yenilikçi bir çözüm geliştirmiyor. Bu durumda alternatif bir servis sağlayıcı bu sorunu çözebilir. Herhangi bir siteden satın aldığım ürünü benim adıma teslim alacak olan servis sağlayıcı, ben ne zaman istersem o ürünü evime getirecek. Mesai saatlerinin dışında, hatta gece yarısı olsa bile teslimatlar tam vaktinde yapılacak.

Bunu yapan servisler şu anda Türkiye'de var mı? Kısmen var. Mesela Migros, market alışverişlerimi belirli bir saat aralığında evime getirebiliyor. Bu planlama açısından bize çok büyük kolaylık sağlıyor. Ama daha da önemlisi Getir.com, istediğim her an 9 ila 15 dakika içerisinde satın aldığım ürünleri eve getiriyor. Peki aynı servisi acaba kolilerim için de yapamaz mı?

Benzer iş modelleri yurt dışında var. Özellikle Amazon Prime servisi sayesinde satın aldığınız ürünlere hem daha hızlı hem de ne zaman isterseniz o zaman sahip oluyorsunuz.

E-ticaret sektöründe herkesin en büyük şikâyeti ürünlere zamanında sahip olamamak. Belki bu tarz alternatif bir servis sağlayıcı sorunlara çözüm getirebilir.

Teknolojide bu hafta

13 Haziran 1983 – Nasa ilk defa Neptune sınırını geçti

12 Haziran 1967 – Venus atmosferine girecek olan Rus uydusu Venera 4 fırlatıldı

11 Haziran 1978 – Texas Instruments konuşan oyuncak Speak & Spell'i duyurdu

10 Haziran 1858 – Transatlantik telgraf kablosunu döşemek için iki yelkenli yola çıktı

8 Haziran 1978 – Intel 16 bit işlemcisi 8086'yı duyurdu

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019