E-ticaretin değişimi-2

Güventürk GÖRGÜLÜ
Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 guventurk@portakalonline.com

 

Geçen hafta uluslararası tüketici trendlerini izleyen Trendwatching.com'un "(R)etail (R)evlution-Perakendede e-ticaret devrimi" başlıklı raporunu ele almıştık. Trendwatching, e-ticaretteki değişimi, dört ana başlık altında topluyordu ve geçen yazımızda bu başlıklardan ilk ikisini aktarmıştık. Şimdi kaldığımız yerden devam ediyoruz.

3- E(asy)-commerce (kolay ticaret)
Kıyafet, ayakkabı, mobilya, meyve-sebze gibi bir zamanlar internet üzerinden satılması imkansız gibi gelen pek çok şeyin şu anda sanal sepetleri doldurduğunu görüyoruz. Doğru bir altyapı ile şu ana kadar satın alınan her şeyin on-line olarak da satılması mümkün. Buradaki dört alt trend bunu gösteriyor:

Tam bana göre: Herhangi bir şeyi görmeden, dokunmadan ya da denemeden satın almak internetten alışverişin önündeki en önemli engellerden biri. Artık yeni teknolojiler sayesinde, tek seferde kusursuz bir alışveriş yapmak mümkün. Örneğin İngiltere merkezli Bodymetrics firmasının LivingRoom (Salon) adlı yeni giysi deneme uygulaması 3 boyutlu sensörler sayesinde kişinin vücut ölçülerini çıkarıyor. Televizyona bağlandığında müşteriler giysileri sanal olarak deneyebiliyor.

Teslimat memnuniyeti: İnternetten satın alınan ürünlerin teslimatında genelde yaşanan sıkıntılar devam ederken yenilikler de geliyor. Teslimatı iyileştirmek ve zevkli hale getirmek öncelikli konular arasında. İtalyan moda şirketi Yoox, Çin'deki müşterilerine, internetten aldığı ürünü teslimat esnasında evlerinde deneme ve satın alıp almayacaklarına o anda karar verme olanağı sunuyor.
Üyelik işlemleriniz tamamlandı: Abonelik sistemine sahip internet sitelerinin sayısında dikkat çekici bir artış görülüyor. Örneğin ABD'de Memberly adlı site, internet abonelik hizmetlerine arka plan yönetim paneli ve ödeme sistemi sunuyor.

Kusursuz ödeme sistemleri: Günümüzde internet kullanıcılarının çoğu internet alışverişinden memnun. Ancak ödeme sürecini hızlı, kolay ve güvenli hale getirmeye inovasyonlara hala ihtiyaç var. eBay PayPal Access uygulamasıyla Ekim 2011'den beri kullanıcının siteye üye olmadan paypal hesabı ile alışveriş yapmasına olanak sağlıyor.

4- Ne harika bir web!
Fiziksel etkileşim gibi bazı faktörler insanları halen daha "gerçek dünyada" alışveriş yapmaya itiyor. Ancak sanal dünyanın da birlikte hareket etme, ulaşım ve erişim kolaylığı, şeffaflık ve paylaşılabilir olmak gibi avantajları var. Aslında tüketiciler artık online deneyimlerinin, offline alışverişte asla yapamayacakları şeyleri onlara sunan bir deneyim olmasını bekliyor.
Nadir ve değerli: İnsanlar küçük ölçekli zanaatkar dükkanları gerçek hayatta olduğu kadar internette de çekici buluyorlar. Online tüketiciler artık kıyıda köşede kalmış en küçücük dükkanları bile keşfedip garip, eşsiz ya da özel bir hikayesi olan ve kişisel zevkleriyle bire bir örtüşen ürünleri bulup satın alıyorlar. Konuya iş kurmak açısından baktığımızda bugün artık Shopify, Payvment, eBay Xcommerce, Taobao ve benzeri sınırsız sayıda çözüm ve platform sayesinde online mağaza açmak artık daha önce hiç olmadığı kadar kolay.

Kalabalığın gücü: İnternet ortamında en kolay başarılan şeylerden biri kitlesel işbirliği, diğeri ise bir süredir gözlemlemekte olduğumuz crowdsourcing. Günümüzün neredeyse sürekli online ve sosyal ağlara bağlı tüketicileri için kalabalığın gücünü yepyeni ve yenilikçi şekillerde kullanmak daha önce hiç bu kadar kolay olmamıştı. Aralık 2011'de Çin'de kurulan fırsat sitesi Handsup.cn kullanıcılarından gelen ürün ve fiyat istekleriyle hareket ediyor.

Tam şeffaflık: Şeffaflık 1.0 diğer insanların ürün ve hizmetler hakkında tam olarak ne düşündüğünü öğrenmekti. Şeffaflık 2.0 ile birlikte bu bilgi, satın alma kararının olmazsa olmaz bir ön koşulu haline geldi. Şeffaflık 3.0 da alışveriş ve deneyimin neredeyse her bakımdan şeffaflaşması ile ilgili olacak: imalat süreci, fiyatlandırma, ürün değerlendirmeleri, popülerlik seviyesi ve hatta kişiye uygunluk.

On-line alışveriş eğlencesi: On-line perakendeciler gerçek dünyadaki alışveriş deneyiminin aynısını sanal dünyada yeniden yaratmaya çalışmaktansa e-ticarete fiziksel perakendecilikte karşılığı olmayan bir "eğlence" unsuru katacak yeni yöntemler deniyorlar.

Ayrıcalıklı deneyimler: Sanal dünyada her şey herkese açık. Oysa sınırlı sayıda ya da eşine az rastlanan türdeki her şeyin tüketiciler için anında daha cazip hale geldiği bilinen bir gerçek. Son dönemde bazı marka ve girişimciler müşterilerin eşsiz ve unutulmaz deneyimler yaşama arzusuna hitap eden, gerçekten ayrıcalıklı online alışveriş hizmetleri sunmaya başladı.
Sonuç olarak Trendwatching'in bu trend raporunda vardığı sonucu da paylaşalım:
"E-ticaret, ticaretin tamamını etkiler ve karşılığında kendisi de, on-line ya da geleneksel olsun, tüm diğer ticaret biçimlerini etkileyen aynı tüketici davranış trendlerinden etkilenir."
Özetini sunduğumuz bu Trend raporunun ayrıntıları ve örneklerini trendwatching.com'da ve pazarlama30.com'da bulabilirsiniz.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Orta vadeli temenniler 21 Eylül 2018