Instagram’ın dikey video kanalları

Güventürk GÖRGÜLÜ
Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 guventurk@portakalonline.com

Önceki yıllarda video içeriğinin, internette ve sosyal medyada en hızlı yükselen içerik türü olacağını söylemiştik. Nitekim artık internetteki içerik ve trafikte video en büyük paya sahip ve bu payı da her gün artırıyor. Video içeriğindeki bu artış, videonun, hem format hem de platform olarak en hızlı çeşitlenen ve rekabete konu olan içerik türü olmasına yol açıyor ister istemez.

Örneğin bir dönem kısa video yayınıyla olağanüstü popülerlik kazanan Vine adlı uygulama ve orada ortaya çıkan fenomenlerin çoğu şu anda hatırlanmıyor bile. Vine, 7 saniyelik video yayınıyla popülerlik kazanmış, ancak Instagram’ın video süresini önce 15 saniyeye daha sonra da 60 saniyeye yükseltmesiyle kullanıcılarını kaybetmiş, sonunda da kapanmıştı? Instagram şimdi de IGTV uygulamasıyla yeni bir video platformu yarattı ve bu uygulamayla Youtube’un sarsılmaz pazarından pay kapmaya çalışıyor.

Geçtiğimiz haziran ayında anons edilen IGTV uygulamasının özelliği, bir saate kadar dikey videolar yayınlanabilmesi ve üzerinde Youtube benzeri kanallar oluşturulabilmesi. Instagram’ın sahibi olan Facebook daha önce video özelliğini geliştirerek Youtube’a rakip olmuş, Facebook’u alternatif bir video mecrası haline getirmişti. Şimdi de IGTV ile dikey videolar için apayrı bir pazar yaratmayı hedefliyor.

IGTV’nin en önemli ve ayırt edici özelliği hiç kuşkusuz tüm kullanıcılar için 10 dakikaya, büyük içerik üreticileri için ise bir saate kadar yüklenebilen dikey video formatıyla mobil öncelikli olarak tasarlanması. Böylece hem mevcut Instagram influencer’ları hem de mobil mecrada büyümek isteyen herkes için mobil televizyon kanalı sahibi olma seçeneği sunuyor. IGTV şimdilik canlı yayın olanağı sunmasa da birkaç aylık uygulama, önceden çekilmiş ve kurgulanmış videolar için Youtube’a alternatif bir yayın platformu haline gelebileceğini gösteriyor. Instagram’ın da tıpkı Youtube gibi IGTV’yi reklam gösterimiyle kanal sahiplerinin video üzerinden para kazanabileceği bir mecra haline getirmeyi hedeflediğini de hemen belirtelim. Bu doğrultuda IGTV için üretilmiş içerikler de hızla popülerleşiyor.

Örneğin Digiday adlı teknoloji sitesinde Eylül ortalarında yayınlanan habere göre Youtube’da 14 milyon, Instagram’da 8 milyon takipçisi olan kadın komedyen Lilly Singh, 20 Haziran'dan beri IGTV kanalında “Spice News” adıyla 10 bölüm yayınladığı bir komedi haber dizisinde bölüm başına 434 binden fazla görüntülenme aldı. Benzer şekilde Youtube’da 3,6 milyon, Instagram’da 3,5 milyon aboneye sahip komedyen Enver Jibawi’nin “Enver’le Bir Yıldız” adlı dizisi şimdiye kadar yüklenen yedi bölümüyle bölüm başına ortalama 142 bin kez görüntülendi.

Ancak IGTV şimdilik içerik oluşturucular için para kazanma modelini ortaya koymuş değil ve bunun için de bir tarih vermiyor. Variety dergisinin internet sitesinde 6 Eylül’de yayınlanan habere göre IGTV'nin ürün müdürü Ashley Yuki, bunun için bir tarih vermekten kaçınıyor ve “Mobil videoya geçiş… bir gecede gerçekleşmeyecek” sözleriyle de dikey mobil video formatının pazara yerleşmesinin biraz zaman alabileceğini de kabul ediyor.

Dikey video formatının Facebook’la yaygınlaştığını gözönüne alırsak, daha uzun ve mobil öncelikli videoların da IGTV ile video pazarına yeni bir standart getireceğini düşünebiliriz. IGTV’nin yalnızca dizilerle sınırlı kalmasını da beklememek gerekiyor. Özellikle Instagram’ın bir ticaret mecrası haline geldiğini de düşünürsek; ürün videoları, kullanma kılavuzları, uygulama vidoları, konferanslar, konuşmalar ve benzerlerinin de kısa süre içinde IGTV’de yerini almaması için bir neden yok. Tabii burada Instagram’ın içerik üreticileri için Youtube’dan daha avantajlı bir gelir modeli sunup sunmayacağı da önemli olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Orta vadeli temenniler 21 Eylül 2018