Eğitimi dijitalleştirmek

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Geçtiğimiz senelerde BBC’nin tüm İngiltere’deki ilköğretim öğrencilerine 1 milyondan fazla mikro bilgisayar dağıtmasının hedefi bol bol konuşulmuştu. Günümüzde İngiltere’deki 11 yaşındaki her çocuk bir adet Micro Bit bilgisayara sahip olacak. 

Micro Bit bilgisayar az güç tüketen, ucuz ancak programlama yetenekleri yüksek bir devre kartı. Programlanabilir 2 adet düğmesi, Bluetooth bağlantısı, USB’leri ve birçok sensörü mevcut. Bu cihazdan ülkedeki 1 milyondan daha fazla çocuk almış olacak. 

Micro Bit sayesinde İngiltere’deki çocuklar, programa dilleri, bilgisayarların nasıl çalıştığı, sensörler yoluyla nesnelerin interneti teknolojisinden nelerin yapılabildiğine dair temel bilgilere sahip olacaklar. Bu çocukların hepsi mühendis ya da sayısal bilimlerin bir dalında uzmanlaşmayacak. Aralarından çıkan sanatçılar, avukatlar, yöneticiler, sporcular, öğretmenler ya da sosyal bilimlerin diğer dallarında uzmanlaşanlar bile olacaktır. Ancak bu kişiler bile gelecekte karşılarına çıkacak olan teknolojilerin temelini bilecek, en azından başlangıç seviyesinde bile olsa fikir sahibi olacaktır. 

İngiltere için bu aslında yeni bir kampanya değil. 1980’li yıllarda BBC yine eğitimde kolay kullanılabilir bir bilgisayar fikri ile ortaya çıkmış ve BBC Micro’yu geliştirmişti. BBC Micro yalnızca İngiltere’de değil, dünyanın değişik ülkelerinde ciddi satış rakamlarına ulaşmış bir bilgisayar. Hatta 1981 yılında Basic programlama dilinin daha basit bir versiyonu olan BBC Basic bu bilgisayarlar içerisinde bulunuyordu. Benim ilk bilgisayarım olan Acorn Electron da bu programa dilini kullanıyordu. 80’li yıllarda İngiltere’deki ilköğretim okullarının yüzde 60’ı, orta ve lise eğitimindeki okulların da yüzde 85’i bu bilgisayarları kullanmaya başladılar. 

80’lerdeki bu dönüşümün İngiltere teknoloji dünyası için çok farklı yelpazede sonuçları olmuş. Günümüzdeki birçok teknolojik gelişme, uygulama, şirket aslında İngiltere merkezli. Geçtiğimiz yıllarda BBC’nin kendisi ülkenin önde gelen teknoloji şirketlerinin yöneticilerine BBC Micro’nun yarattığı değişimi sormuştu. Bu kişilerin birçoğu ilk programlama tecrübelerini bu bilgisayarlar sayesinde edindiklerini söylüyor. 

Ülkemizde eğitimin dijitalleştirilmesi, yenilikçi yaklaşımların ortaya konması için farklı farklı çözümler uygulanıyor. Özel okullar biraz da deneme yanılma yöntemi ile daha karmaşık çözümleri adapte etmeye çalışıyor. Ancak geçmişte denenmiş ve bu sene tekrar edilen bir örnek İngiltere’de var zaten. Buradaki başarılardan ders almak, çocukların analitik düşünce ve temel kodlama yeteneklerini geliştirmek gitmemiz gereken yegane yoldur. Umuyorum dijitalleşme eğitimin süreçlerine değil, müfredatına da sirayet eder, gelecek nesiller daha hazırlıklı yetişmiş olur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019